Luc Prins- & Ab Hagendoornritten

Datum

Traditionele afsluiting van het schaatsseizoen, ook wel bekend als revanchewedstrijd voor het clubkampioenschap marathon.

Bij de slotmanifestatie wordt op de laatste zondag van het schaatsseizoen gestreden om 2 bokalen:

De Luc Prins Trofee voor dames 40+ gaat over 10 ronden, waarvan de eerste 2 als warming-up. Daarna strijden de heren van 60+ om de Ab Hagendoorn Trofee, ook over 10 ronden met de eerste 2 als opwarmertje. Tot slot zijn de heren van 50 t/m 59 aan de beurt voor hun Luc Prins Trofee. Deze wedstrijd gaat over 12 ronden, waarbij de strijd ook weer mag losbranden na 2 rondjes inrijden.

Inschrijven voor alle wedstrijden om 8.30 uur in de jurytoren.
We rijden met ‘caps’, dus helm is ook verplicht.

Historie van de Luc Prins en Ab Hagendoorn trofee.

Al sinds 1968 wordt er op het eind van het seizoen door de oudjes gereden om de trofeeën die genoemd zijn naar hun namen. Maar wie weet nog wie ze waren?.

Luc Prins was betrokken bij een van de eerste besturen van de ijsclub Eindhoven, zo’n 75 jaar geleden. Luc Prins is in de 60-er jaren geëmigreerd naar Amerika. Hij was erelid en woonde in de Amerikaanse stad Peterbourough, een soort Hollandse enclave in de States. Maar hij bleef wel contact houden met zijn IJsclub. Regelmatig deed hij Eindhoven nog aan om op de kunstijsbaan zijn oude schaatsvrienden aan het werk te zien. Reden voor hem om hen op leeftijd jaarlijks tegen elkaar te laten strijden. Het is dus een trofee die in Amerika is gemaakt en dat is te zien. Men moet wel een erg groot huis hebben om hem uit te kunnen stallen

Luc heeft twee wisselbekers (Made in America) beschikbaar gesteld voor wedstrijden over 3.000 meter voor dames en heren van boven de resp. 40 en 50 jaar. Vroeger was het dus een wisselbeker voor de oudjes, nu zijn de bekers voor de schaatsers in de kracht van het leven.

Ab Hagendoorn is oud bestuurslid en lang de langst rijdende senior van de IJsclub. Ab was het lid die tot op hoge leeftijd bleef schaatsen. Met zijn vaste maatjes reed hij toen nog bij Toer en Jeugd wekelijks zijn rondjes. Hierbij moest hij dikwijls ruimte maken voor de snelle rijders die onderdoor kwamen. Niet altijd werden de bevelen van achter gehoord waardoor hij vermoedelijk het meest op het ijs heeft gelegen van alle IJce-ers. Bloedsporen die nu nog zichtbaar zijn op de ondergrond zijn ongetwijfeld nog van Ab Hagendoorn. Op 86 jarige leeftijd is hij van het ijs gehaald door zijn dochter omdat het vallen werd opgevoerd.

Ab heeft eveneens een wisselbeker beschikbaar gesteld voor rijders boven de 60 jaar. Ook deze wedstrijd wordt verreden over 3.000 meter en wordt gelijktijdig verreden met de Luc Prins Trofee.

De beide oud-leden zijn oud geworden maar hadden het eeuwige leven niet.

Thijs van het Natuurijs

Locatie
IJssportcentrum Eindhoven, Antoon Coolenlaan3, 5644 RX, Eindhoven