Veiligheid op de ijsbaan

Veiligheidsregels voor alle schaatsers en trainers

De volgende regels dienen opgevolgd te worden door alle schaatsers tijdens alle IJCE-uren:

  • Ten alle tijden geldt: houd zoveel mogelijk rechts, dus ook binnen onderstaande regels. Rijd je langzamer en is er ruimte, dan ga je meer naar rechts - ook als je hard rijdt (!).
  • Rust en rechtop rijden: Alleen in de buitenste baan, met maximaal 2 mensen naast elkaar.
  • Technische oefeningen: In het midden van de ijsbaan, tussen de twee blauwe strepen.
  • Tempowerk en duurwerk: Aan de binnenzijde van de ijsbaan, op de meest linker baan. Houd deze baan dus zo veel mogelijk vrij.
  • Groepen (treintjes) bestaan uit maximaal 7 mensen. Ben je met meer, splits je groep dan op.
  • Het dragen van handschoenen en een muts zijn verplicht. Een helm wordt heel sterk aangeraden. Je schaatsen moeten aan de achterzijde afgerond zijn. Zonder schaatsen kom je niet op het ijs.
 
Instructie moment
Instructies worden gegeven aan stilstaande schaatsers terwijl deze naast elkaar tegen de kussens van de ijsbaan staan; gebruik hiervoor alleen de rechte stukken van de baan. Enkel en alleen de trainer staat verder op het ijs en kijkt naar de buitenzijde van de baan.
Oefeningen starten
Een oefening begin je altijd na een bocht, maar voorbereiden en uitkijken begint al in de bocht. Zo kun je veilig en netjes als groep in één lijn achter elkaar invoegen en voorkom je dat een brede groep ineens wegschaatst.
Kinderen hebben voorrang
Op zaterdagochtend en het eerste uur op maandagavond zijn volwassen te gast op de 400m baan. Kinderen (vooral de jongere) kunnen onverwachte bewegingen maken. Houd daar altijd rekening mee en geef de kinderen in de twee rechterbanen altijd voorrang. Bij gevaarlijke situaties, waarschuw je de trainer; kinderen niet zelf toespreken.
Hogerop is hogerop: je gaat naar rechts
Als je iets hoort roepen achter je, ga je meteen meer naar rechts rijden, geef ruimte aan de binnenzijde. De aankomende schaatsers kunnen beter inschatten of ze er langs kunnen dan jij.
De start oefenen
Oefen de start uitsluitend op de start- en/of finishlijn van de 1000m – dat is halverwege het rechte stuk. Nooit vlak na een bocht startjes oefenen. Gebruik pylonen om achter de startende schaatser een stuk ijs af te zetten. De overige wachtende schaatsers van de trainingsgroep staan tegen de kussens. Snelle rijders rijden aan de binnenzijde langs de startoefening; rustende schaatsers rijden tussen de wachtende trainingsgroep en de startende door. Maak hier ruimte voor.
Spullen op de kussen, ijs is om te schaatsen
Bidons, jasjes e.d. leg je op de kussens. De kussens zijn bedoeld als bescherming voor vallende schaatsers. Je mag dan ook niet op de kussens langs de baan zitten of klimmen.
Dweilen: het rode licht
Als het rode licht aangaat, rijd je door tot de tribunezijde, waar je van het ijs af stapt. Terug schaatsen, tegen de richting in is gevaarlijk. De ijsmachinechauffeur kan je niet zien, en verwacht geen schaatsers die tegemoet komen! Tijdens het dweilen, blijf je buiten de kussens, weg van de ijsvloer. Wacht na de ijsverzorging tot het rode licht uitgaat, zodat het ijs kan uitharden en dus van betere kwaliteit is.
Training voorbij
Als de trainingstijd er op zit, gaat iedereen zo snel mogelijk van het ijs! Op zaterdagochtend moeten alle leden voor 10 uur de ijshal hebben verlaten. Koffie drinken in het Schaatshuys of de Doorloper is uiteraard toegestaan.

EHBO op de baan

Bij de IJCE-trainingen op de 400meter-baan, de shorttrackbaan en de 30/60meter-trainingsbaan buiten hebben de trainers de verantwoordelijkheid voor de rijders in hun groep. Voor de 400m-baan zijn er onder onze leden zogeheten eerste aanspreekpunten. Zij coördineren volgens onderstaand schema de eerste hulp.

Hulpverleningsketen Vereniging IJsbaanpersoneel Toelichting
Eerste respons bij slachtoffer X    
Melding aan ijsbaanpersoneel X   06-83490012 Ploegleider
Of via noodknop langs de baan of mondeling
Komst ijsbaanpersoneel   X Tenzij dit niet nodig is (kleinere verwondingen) of niet mogelijk is door noodzakelijke werkzaamheden (ijsverzorging, machinekamer, andere noodzakelijke werkzaamheden).
Hulpverlening ter plaatse X X Gezamenlijk, tenzij komst ijsbaanpersoneel niet nodig is of niet mogelijk is.
Mocht er een lid met medische achtergrond bij het slachtoffer zijn dan is deze verantwoordelijk.
Vervoer slachtoffer naar EHBO-ruimte X X Gezamenlijk, tenzij komst ijsbaanpersoneel niet nodig is of niet mogelijk is.
Mocht er een lid met medische achtergrond bij het slachtoffer zijn dan is deze verantwoordelijk
Behandeling in EHBO-ruimte X X Vereniging bij kleinere verwondingen.
Gezamenlijk bij grotere verwondingen.
Lid met medische achtergrond verantwoordelijk voor de behandeling mits aanwezig.
Oproepen ambulance   X IJsbaanpersoneel tenzij er een lid met medische achtergrond aanwezig is. Deze heeft een eigen verantwoording om naar eigen inzicht een ambulance te bellen. Dit wel direct aangeven bij het ijsbaanpersoneel i.v.m. het openen van de poort.
NB: bij vermoedelijk levensbedreigende situatie zal oproepen ambulance eerder in de keten plaatsvinden door verenigingslid met medische achtergrond, zo mogelijk in overleg met ijsbaanpersoneel.
Variant 1: na behandeling op eigen kracht naar huis (of terug op baan) X   Vereniging is verantwoordelijk voor het vervoer naar huis en of de begeleiding naar de baan.
Variant 2: na behandeling naar ziekenhuis (met of zonder ambulance) X   Vereniging is verantwoordelijk voor het vervoer en begeleiding naar het ziekenhuis.
Registratie in logboek ijsbaan   X IJsbaanpersoneel noteert ongeval en NAW-gegevens slachtoffer in logboek.