Schaatstraining

inschrijven training groepsindeling baanrooster

Het verzorgen van schaatstraining is een van de belangrijkste activiteiten van IJCE. Ongeveer 50 trainers verzorgen deze trainingen op de 400m baan, de 30x60m buitenbaan en de 30x60m binnenbaan. In totaal nemen ongeveer 400 leden deel aan de trainingen. Zowel jeugd als senioren, hun leeftijden variëren van 5 tot 75 jaar. Veel leden trainen twee keer per week en de echte wedstrijdrijders meestal drie keer per week.

Kinderen

De jongste kinderen, tot ongeveer 10 jaar, trainen op het IJCE-jeugduur op zaterdagochtend op de 30x60m trainingsbaan buiten, de ‘kleine baan’. De training is een mix van oefeningen doen onder deskundige leiding met allerlei spelvormen. De schaatsvaardigheid wordt bijgehouden in het KNSB-vaardigheidspaspoort dat elke jeugdige deelnemer van IJCE krijgt. Voor meer informatie hierover zie de IJCE-webpagina: Vaardigheidspaspoort KNSB.

Als de schaatsvaardigheid op voldoende niveau komt (ongeveer niveau 5) stromen de kinderen door naar de 400m baan en worden ze ingedeeld in een bepaalde jeugdgroep afhankelijk van leeftijd en afhankelijk van hun schaatsvaardigheid en ambitie. Daarbij kijken we altijd naar wat het kind zelf wil en in welke groep het zich thuis voelt. Want plezier in schaatsen is het allerbelangrijkste. Voor zowel de starters als de ambitieuze wedstrijdschaatsers als alles er tussen in hebben we een geschikte trainingsgroep. 

De jeugd op de lange baan traint in principe twee maal per week, op maandagavond en zaterdagochtend. Dit noemen we de IJCE-jeugduren.

Volwassenen

De schaatstrainingen voor volwassenen worden gegeven op verschillende niveaus, van beginners via gevorderden tot snelle schaatsers. De indeling geschiedt in de eerste plaats op basis van de schaatsvaardigheid en techniek van de schaatser en daarna pas op de snelheid van het schaatsen. 

De trainer van een groep bepaalt voor de deelnemers een einddoel dat hij of zij aan het einde van het seizoen kan bereiken afhankelijk van ambitie en doelstelling van een deelnemer. Als dat einddoel bereikt wordt naar het oordeel van de trainer, dan stroomt deze door naar een hogere groep in goed overleg met de trainer van die groep.

De volwassenen trainen in principe op maandagavond en/of op zondagochtend. Op de IJCE-jeugduren op zaterdagochtend worden ook de schaatsende ouders toegelaten. Daarnaast wordt een aantal gevorderden volwassen trainingsgroepen ook toegelaten op de IJCE-jeugduren. In het baanrooster zijn de exacte tijden vermeld.

Shorttrack

Naast het trainen voor de lange baan kun je bij IJCE ook terecht voor het snelle werk op de korte baan, oftewel: shorttracken. De IJCE shorttrackers laten nog elk jaar een groei zien, zowel in aantal als in schaatstechniek. Shorttrackschaatsen vergt een speciale manier van schaatsen die goed is voor de ontwikkeling van je schaatsvaardigheid. Meer informatie shorttracktrainingen vind je op onze shorttrack pagina.

Deelname niet vrijblijvend

De trainer verwacht dat alle schaatsers uit zijn of haar groep altijd aanwezig zijn. In de trainingen zit een seizoensopbouw. Deze opbouw wordt verstoord als deelnemers aan een training meerdere keren afwezig zijn. Ook is het niet prettig voor de trainers, die veel tijd en energie steken in het voorbereiden en verzorgen van de trainingen. Deze trainers genieten van de vorderingen die zijn of haar groep maakt gedurende het seizoen maar dan moeten de deelnemers natuurlijk wel naar de training komen.

Veiligheid

Samen trainen betekent rekening met elkaar houden. Om de veiligheid van iedereen te waarborgen zijn er ook gedragsregels waaraan trainers en schaatsers zich dienen te houden. Deze regels zijn hier te vinden.

Kosten

De kosten voor het volgen van trainingen zijn afhankelijk van de leeftijd. Jeugdleden betalen een sterk gereduceerd tarief, en ook o.a. junioren en studenten krijgen korting. Op de contributiepagina vind je alle gegevens over contributie en trainingsbijdragen.