Langebaan

Langebaan is de term die gebruikt wordt voor al het schaatsen op de 400 meter baan. Als je je bij IJCE inschrijft voor langebaan kun je vrij schaatsen op de eigen uren, trainen en wedstrijdrijden. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over langebaan schaatsen bij IJCE.

Trainingen

Als je je opgeeft voor langebaantrainingen word je ingedeeld in een trainingsgroep van ongeveer 15 schaatsers met een eigen trainer. De indeling in de groep is afhankelijk van het niveau waarop je schaatst, je leeftijd, conditie, ambitie, talent en dergelijke.

De indeling van de trainingsgroepen wordt besproken door de trainers die daar het beste zicht op hebben. De indeling kan gedurende het seizoen worden gewijzigd, maar bij voorkeur blijft de groep een heel seizoen bij elkaar. Alle trainingen staan onder leiding van trainers (in opleiding) met een KNSB trainersopleiding.

Trainingswedstrijden

In het winterseizoen organiseert het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland (ook wel KNSB Zuid genoemd) 10 tot 13 gewestelijke trainingswedstrijden op de zaterdag- en/of zondagavond . Deze wedstrijden  worden verreden op de 400m baan. Iedereen met een KSNB licentie kan deelnemen aan de trainingswedstrijden. Als je een gewestelijk (wedstrijd)abonnement hebt op onze ijsbaan dan kun je gratis deelnemen. Schaatsers met licentie maar zonder wedstrijdabonnement betalen een bedrag per afstand.  Deze vergoedingen zijn nodig om de kosten van de organisatie en het huren van het ijs voor deze wedstrijden te dekken.

Meer informatie over wedstrijdrijden vind je op deze pagina.

Ploegenachtervolging

Er zijn ploegenachtervolgingswedstrijden  voor  alle leeftijdscategorieën. De wedstrijden in Eindhoven zijn toegankelijk voor rijders met geldige KNSB licentie en een gewestelijk (wedstrijd) abonnement voor Eindhoven. Er worden ook baanploegenachtervolging georganiseerd, waar ploegen uit Tilburg, Breda en Geleen aan deel mogen nemen.

De ploegenachtervolging wordt gereden op de binnenbaan van de 400m wedstrijdbaan. Een ploeg bestaat uit 3 of 4 rijders/rijdsters die allen tegelijk starten. De aankomsttijd van de 3e rijders/rijdster geldt als de eindtijd van de ploeg.

De ploegen strijden in categoriën. Daarbij wordt het principe gehanteerd dat de ploeg wordt ingedeeld in de categorie van het potentiëel snelste ploeglid: daarbij wordt er (al dan niet terecht) van uit gegaan dat de leeftijdscategorie senioren de snelste leeftijdscategorie is en dat de heren sneller zijn dan de dames. Een damesploeg bestaat daarom uitsluitend uit dames; een mastersploeg bestaat uitsluitend uit masters.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.

Interclub

Enkele malen per jaar zijn er de zogenaamde interclub wedstrijden. Dit zijn wedstrijden waar je als team voor de IJsclub aan mee kan doen. Wie er aan een bepaalde wedstrijd deelneemt wordt door de trainers en de wedstrijdcommissie bepaald.

Clubkampioenschappen

Natuurlijk zijn er eenmaal per schaatsseizoen onze eigen clubkampioenschappen langebaan en clubkampioenschappen marathon (en shorttrack natuurlijk, maar dat is geen langebaan). Hier mag ieder IJCE-lid aan deelnemen ongeacht of men een licentie of gewestelijk (wedstrijd)abonnement heeft. 

Gewestelijke kampioenschappen

Er zijn diverse gewestelijke kampioenschappen voor zowel langebaan, kortebaan en marathon. Hieraan mag je deelnemen als je de limiet gereden hebben. Rijders die de limiet niet gehaald hebben mogen meedoen als er genoeg plaats is in de wedstrijd. Deze wedstrijden kunnen ook op de banen van Tilburg, Geleen of Breda verreden worden.

Meer informatie op de website van het Gewest Noord Brabant - Limburg - Zeeland.

Nationaal Pupillen Toernooi

Voor de snellere pupillen (A tot C) is er het Nationaal Pupillen Toernooi in Groningen. Deze wedstrijd georganiseerd door SV Eemsmond, wordt door iedereen beschouwd als het Nederlands Kampioenschap voor pupillen (die naam mag het toernooi natuurlijk niet hebben). Om uitgenodigd te worden voor deze wedstrijd moet je in jouw categorie de snelste zijn op je thuisbaan (in dit geval dus Eindhoven) of heel hoog staan op de KNSB-ranglijst.

Nationale kampioenschappen

Voor deelname aan nationale kampioenschappen moet je de limiet gereden hebben voor plaatsing voor de selectiewedstrijden en dan moet je op die wedstrijden bij de snelsten horen.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.