Vaardigheidspaspoort KNSB

Het Vaardigheidspaspoort is door de KNSB ontwikkeld om kinderen beter te leren schaatsenrijden op een stimulerende en speelse wijze. Dit vervangt de oude systematiek van het diplomaschaatsen. IJCE is enthousiast over de nieuwe aanpak en gaat daarom het paspoort dit schaatsseizoen 2013-2014 invoeren. De IJCE schaatslessen worden afgestemd op het behalen van de verschillende niveaus van het vaardigheidspaspoort.

Spelend leren schaatsenrijden

Het paspoort is door de KNSB ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse schaatsverenigingen. De aanpak is erop gericht kinderen op een plezierige wijze schaatsenrijden te leren. Door middel van kleine stappen, die uitwisselbaar zijn, worden schaatstechniek en -vaardigheid bijgebracht. Hierbij gaat het er vooral om, met name bij jonge kinderen, veel meer aandacht te besteden aan het leerproces van het schaatsenrijden en aan de schaatsvaardigheid.

YouTube filmpjes

De KNSB heeft gezorgd voor een goede visuele ondersteuning van alle stappen op elk niveau met leuke, inzichtelijke YouTube filmpjes van elk vaardigheid. In totaal kunnen ouders, samen met hun kind(eren), meer dan 30 filmpjes bekijken, voorafgaand aan de les en/of achteraf. Zo kunnen ze zien hoe een bepaalde oefening in elkaar zit en wat ze daarvoor precies moeten doen of juist niet moeten doen. Door deze ondersteuning zullen de kinderen beter leren hoe ze een oefening moeten uitvoeren. Schaatsenrijden wordt daardoor al snel heel leuk voor ze.

En... elke stap die behaald wordt, wordt door de trainer aangetekend in het individuele paspoort. Ook extra prestaties, bijvoorbeeld deelname aan de jeugd-Elfstedentocht, een Schaats-Prestatie-Insigne en/of deelname aan het IJCE Slot-evenement, worden aangetekend in het paspoort.

Vaardigheidspaspoort

Het vaardigheidspaspoort heeft zeven niveaus met op elk niveau vier tot zes stappen. In totaal zijn het 32 stappen die per se niet opeenvolgend doorlopen behoeven te worden. Zo kan een trainer voor bepaalde aandachtspunten zoals houding, balans, coördinatie, afzet enzovoorts een volgorde kiezen die goed past bij een deelnemer of een groepje deelnemers. Uit praktijktests blijkt dat dit zeer stimulerend werkt. Door de vele kleine stappen is het systeem ook heel flexibel en kan een kind op meerdere manieren door de niveaus van het vaardigheidspaspoort heen schaatsvaardigheid opdoen. Bij het ene kind is de balans al snel aanwezig terwijl bij een ander de coördinatie zich sneller ontwikkelt. Hierop kan door de trainers per kind ingespeeld worden. Er zijn dus meer wegen mogelijk om op een plezierige wijze het hoogste niveau te bereiken.

IJCE is er klaar voor

De jeugdtrainers van IJCE zijn inmiddels opgeleid in de nieuwe aanpak met het vaardigheidspaspoort en staan klaar om met de kinderen aan de slag te gaan.

Download hier een afbeelding van het KNSB vaardigheidspaspoort.

En hier kun je nog eens lezen of downloaden welke vaardigheidstesten er allemaal zijn.