Langebaan


Langebaan (trainings-) wedstrijden

Bijna elke zaterdag- en zondagavond van het winterseizoen organiseert het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland van de KNSB gewestelijke trainingswedstrijden volgens het wedstrijdrooster.

Iedereen met een licentie langebaan (LB) en een gewestelijk abonnement kan deelnemen aan de trainingswedstrijden op onze ijsbaan. Langebaan en kortebaan wedstrijden worden verreden op de 400 m baan.

Een wedstrijdavond wordt georganiseerd voor bepaalde categorieën en klassen. Deelnemers behorende tot de categorieën en klassen van de betreffende wedstrijdavond en die zich tijdig inschrijven zijn zeker van deelname.

Anderen hebben de mogelijkheid bij te schrijven, en kunnen meedoen indien er voldoende tijd beschikbaar is. Indien nodig worden de plaatsen onder de bijschrijvers verloot.

Het wedstrijdschema kan je bekijken op de site van het gewest. Via deze site kan je ook aanmelden voor deze wedstrijden en na afloop de uitslag bekijken. Bij de trainingswedstrijden dien je zelf te zorgen voor wedstrijdbandjes in de kleuren rood/wit en blauw/geel.

Meer informatie en aanmelden op de website van de Baancommissie Eindhoven.

Ploegenachtervolging

Aan de ploegenachtervolging kunnen alle leeftijdscategorieën meedoen. De wedstrijden in Eindhoven zijn toegankelijk voor rijders met geldige licentie en een gewestelijk abonnement voor Eindhoven. Ook worden er baanploegenachtervolging georganiseerd waar rijders van Breda en Geleen ook aan deel mogen nemen.

De ploegenachtervolging wordt gereden op de binnenbaan van de 400m wedstrijdbaan. Een ploeg bestaat uit 3 of 4 rijders/rijdsters die allen tegelijk starten. De aankomsttijd van de 3e rijders/rijdster geldt als de eindtijd van de ploeg.

We gaan uit van het principe dat een ploeg wordt ingedeeld in de categorie van het sterkste ploeglid. Verder gaan we er van uit dat de leeftijdscategorie senioren de sterkste leeftijdscategorie is en dat de heren sterker zijn dan de dames.

Een damesploeg bestaat daarom uitsluitend uit dames. Een veteranenploeg bestaat uitsluitend uit veteranen.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.

Interclub

Enkele malen per jaar zijn er de zogenaamde interclub wedstrijden. Dit zijn wedstrijden waar je als team voor de IJsclub aan mee kan doen. Wie er aan een bepaalde wedstrijd deelneemt wordt door de trainers en de wedstrijdcommissie bepaald.

Clubkampioenschappen

Natuurlijk is er ook eenmaal per schaatsseizoen ons eigen clubkampioenschap. Hier mag iedereen aan deelnemen. Ook mensen zonder licentie of wedstrijdabonnement. Bij de senioren en veteranen wordt voor deze groep meestal een aparte categorie gemaakt.

Er worden Clubkampioenschappen verreden in de verschillende categorieën over een langebaan-competitie en een marathon.

Gewestelijke kampioenschappen

Er zijn diverse gewestelijke kampioenschappen voor zowel langebaan, kortebaan en marathon. Hieraan mag je deelnemen als je de limiet gereden hebben. Rijders die de limiet niet gehaald hebben mogen meedoen als er genoeg plaats is in de wedstrijd. Deze wedstrijden kunnen ook op de banen van Geleen of Breda verreden worden.

Meer informatie op de website van het Gewest Noord Brabant - Limburg - Zeeland.

Nationaal Pupillen Toernooi

Voor de snellere pupillen is er het Nationaal Pupillen Toernooi in Groningen. Deze wedstrijd wordt door iedereen beschouwd als het Nederlands Kampioenschap voor pupillen (die naam mag het toernooi natuurlijk niet hebben). Om uitgenodigd te worden voor deze wedstrijd moet je in jouw categorie de snelste zijn op je thuisbaan (in dit geval dus Eindhoven) of heel hoog staan op de SARA-lijst.

Nationale kampioenschappen

Voor deelname aan nationale kampioenschappen moet je de limiet gereden hebben voor plaatsing voor de selectiewedstrijden en dan moet je op die wedstrijden bij de snellere horen.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.