Schaatstraining
inschrijven training groepsindeling baanrooster veiligheidsregels
Het geven van schaatstraining is een van de belangrijkste activiteiten van IJCE. Ongeveer 50 trainers (vrijwilligers) verzorgen deze trainingen op de 400m baan, de 30x60m buitenbaan en de 30x60m binnenbaan. In totaal nemen ongeveer 400 leden deel aan de trainingen, zowel jeugd als senioren, variërend in leeftijd van 5 tot 82 jaar. Veel leden trainen twee keer per week en de echte wedstrijdrijders drie tot vier keer per week.
Kinderen
Kinderen tot ongeveer 10 jaar, trainen op het IJCE-jeugduur op zaterdagochtend (8:00u) op de 30x60m buitenbaan; de ‘kleine baan’. De training voor de allerkleinsten bestaat vooral uit spelvormen, steeds verder opbouwend met toenemende vaardigheid naar serieuzere schaatsoefeningen en schaatsbewegingen. De schaatsvaardigheid wordt bijgehouden in het KNSB-vaardigheidspaspoort dat elke jeugdige deelnemer van IJCE krijgt.
Als de schaatsvaardigheid op voldoende niveau komt (ongeveer niveau 5) om veilig op de 400m baan te kunnen rijden, stromen de kinderen door. Op de 400m baan (de 'lange baan') worden ze ingedeeld in een jeugdgroep afhankelijk van leeftijd, schaatsvaardigheid en ambitie. Plezier in het schaatsen is het allerbelangrijkste, daarom wordt altijd geluisterd naar wat het kind zelf wil en in welke groep het zich thuis voelt. Er zijn trainingsgroepen voor zowel de starters als de ambitieuze wedstrijdschaatsers en alles daar tussen in.
De jeugd op de 400 m baan traint in principe twee maal per week op de jeugduren: maandagavond 18:30u en zaterdagochtend 8:15u.
Volwassenen
De schaatstrainingen voor volwassenen worden gegeven op alle niveaus, van beginners via gevorderden tot snelle schaatsers. De indeling geschiedt in de eerste plaats op basis van de schaatsvaardigheid en techniek van de schaatser en daarna pas op de snelheid van het schaatsen. Er is ook een marathontrainingsgroep die vooral op uithoudingsvermogen en daarmee goede techniek traint.
De trainer van een groep bepaalt voor de deelnemers een einddoel dat hij of zij aan het einde van het seizoen kan bereiken afhankelijk van ambitie en doelstelling van een deelnemer. Als dat einddoel bereikt wordt naar het oordeel van de trainer, dan stroomt deze door naar een hogere groep in goed overleg met de trainer van die groep.
De volwassenen trainen in principe op maandagavond en/of op zondagochtend. Op de IJCE-jeugduren op zaterdagochtend worden alleen ouders van schaatsende kinderen toegelaten tot de trainingsgroepen. Daarnaast rijdt een aantal groepen gevorderden volwassen op dit IJCE-jeugduur. Vrij-rijden is tijdens jeugduren niet mogelijk. In het baanrooster zijn de exacte tijden vermeld.
Shorttrack
Naast het trainen voor de lange baan kun je bij IJCE het gehele jaar rond terecht voor het snelle werk op de korte baan, oftewel: shorttracken. De IJCE shorttrackers laten nog elk jaar een groei zien, zowel in aantal als in schaatstechniek. Shorttrackschaatsen vergt een speciale manier van schaatsen die goed is voor de ontwikkeling van je schaatsvaardigheid. Meer informatie shorttracktrainingen vind je op onze shorttrack pagina.
Deelname niet vrijblijvend
De trainer verwacht dat alle schaatsers uit de groep altijd aanwezig zijn. In de trainingen zit een seizoensopbouw. Deze opbouw wordt verstoord als deelnemers aan een training meerdere keren afwezig zijn. Daarnaast is het niet prettig voor deze vrijwilliger-trainers, die veel tijd en energie steken in het voorbereiden en verzorgen van de trainingen. De trainers genieten van de vorderingen die de groep maakt gedurende het seizoen maar dan moeten de deelnemers natuurlijk wel naar de training komen.
Veiligheid
Samen trainen betekent rekening met elkaar houden. Om de veiligheid van iedereen te waarborgen zijn er ook gedragsregels waaraan trainers en schaatsers zich dienen te houden. De hoofdregel is ALTIJD ZOVEEL MOGELIJK RECHTS HOUDEN. Alle regels zijn hier te vinden.
Kosten
De kosten voor het volgen van trainingen zijn afhankelijk van de leeftijd. Jeugdleden betalen een gereduceerd tarief, net als junioren, studenten en senioren. Op de contributiepagina vind je alle gegevens over contributie en trainingsbijdragen.