Skate Challenge SPI
Skate Challenge SPI: durf jij de uitdaging aan?
Op deze pagina vind je uitleg wat de Skate Challenge SPI is en hoe het werkt. Voor meer informatie kies je een van de onderwerpen het menu
- Nieuws - De laatste wijzigingen vind je hier
- Data en tijden - Kijk hier om te zien op welke dag en tijd jouw rit verreden wordt
- Inschrijven - Hier kun je inschrijven en het inschrijfgeld betalen
- Indeling - Hier vind je per sessie een deelnemerslijst en groepsindeling
- Resultaten - De uitslagen worden hier gepubliceerd
- Foto's en films - Vaak wordt er gefilmd en zijn er fotografen aanwezig (eerst inloggen)
- Normtabel - Hier kun je zien hoeveel rondjes je moet rijden voor brons, zilver goud of titanium
- Reglement - Natuurlijk hebben we ook een aantal spelregels
- Contact - Hier vind je de contactgegevens van de leden van de SPI Skate Challenge commissie
Wat is de Skate Challenge SPI?
De oude naam van de Skate Challenge is SPI wat staat voor Schaats Prestatie Insigne. Het is een jaarlijks evenement in februari of maart waarbij het erom gaat in een uur tijd (jeugd een half uur) zoveel mogelijke rondjes op de 400 meter baan te schaatsen. Er worden Skate Challenge ritten gereden voor senioren en voor de jeugd. De Skate Challenge SPI is een mooie gelegenheid om te kijken hoe je schaatsconditie er voor staat. Dit seizoen organiseert IJCE de Skate Challenge voor de 50e maal.
De Skate Challenge kent drie sessies: een voor de de jeugd op zaterdagochtend (een half uur) en twee voor de senioren op maandagavond. Op de maandagavond rijden tijdens de eerste rit de senioren die minder dan circa 80 ronden denken te gaan rijden en tijdens de tweede rit de senioren die meer ronden denken te gaan rijden. In welke sessie je ingedeeld wordt is afhankelijk van het aantal ronden dat je hebt opgegeven. Kijk voor een overzicht van de data en tijden op de pagina Skate Challenge Data en Tijden. Onderaan de pagina Skate Challenge Normtabel vind je een schema met rondetijden dat behulpzaam kan zijn tijdens de Skate Challenge rit.
Deelname eisen
Iedereen die lid is of lid geweest is van IJCE kan deelnemen. Gastrijders zijn welkom als zij door een IJCE lid worden uitgenodigd. De jonge schaatsers van de kleine baan mogen uitsluitend voor de jeugd Skate Challenge inschrijven (half uur).
Hoe gaat de Skate Challenge SPI in zijn werk?
Alle deelnemers rijden met een transponder die de gereden ronden automatisch doorgeeft. Als je geen eigen transponder hebt kun je die huren. Dit kun je bij de inschrijving aangeven. Kort voor de rit haal je de transponder op bij de Skate Challenge commissie in restaurant 't Schaetshuys en bevestig je deze met klitteband om je enkel. Het tellen van de ronden begint als je de eerste maal na de start de finishlijn bij de jurytoren passeert. Elke volgende keer dat je daar langskomt registreert het computersysteem van de ijsbaan de transponder. De transponder staat op jouw naam, zodat de SPI-Commissie exact weet hoeveel ronden elke deelnemer heeft gereden. Na afloop van de Skate Challenge wordt jouw aantal gereden ronden vergeleken met je doel en schrijven we getuigschriften. Deze ontvang je in restaurant 't Schaetshuys en indien je de norm gehaald hebt een aandenken. Alle jeugdigen die op zaterdag rijden (half uur) ontvangen minimaal een bronzen aandenken, ongeacht het aantal gereden ronden.
Er wordt in meerdere groepen gestart. Bij de indeling kun je zien in welke startgroep je bent ingedeeld en waar je op de baan moet gaan staan. Nadat het startsein is gegeven en de laatste deelnemer voor het eerst de finishlijn bij de jurytoren is gepasseerd wordt het uur (of half uur) ingestart. Na dit uur (of half uur) wordt het eindsignaal gegeven. Als het eindsignaal klinkt maak je de ronde af totdat je over de finishlijn bij de jurytoren rijdt.Op deze manier weten we zeker dat iedereen minimaal een uur (of half uur) heeft gereden.
Let wel: het aantal ronden wordt geteld vanaf het beginsignaal tot het eindsignaal. Dus eventuele inrij-ronden en uitrij-ronden worden niet meegeteld.
Brons, Zilver, Goud of Titanium
Er zijn vier categorieën: Brons, Zilver, Goud en Titanium. Voor iedere categorie geldt een minimaal te rijden aantal ronden, waarbij van Brons naar Titanium de lat steeds een stukje hoger komt te liggen. Het is een individuele norm, dat wil zeggen dat het minimum aantal ronden afhangt van leeftijd en geslacht. Welk aantal ronden voor jou geldt kun je in de Skate Challenge SPI Normtabel vinden. Behaal je de norm die je gekozen hebt, dan ontvang je het bijbehorende aandenken. De deelnemende jeugd op zaterdag ontvangt minimaal het bronzen aandenken.
Iedere deelnemer ontvangt na afloop van de Skate Challenge een getuigschrift met daarop het aantal gereden ronden aangegeven. Direct na de Skate Challenge, als de uitslag bekend is, worden de getuigschriften in restaurant 't Schaetshuys" uitgereikt.
In groepen rijden
Er kan in groepen van maximaal 5 deelnemers gereden worden. In een groep rijden met anderen die ongeveer een gelijk aantal ronden willen rijden heeft veel voordelen. Je kunt dan een mooi constant tempo rijden en om beurten op kop gaan. Met wie je in een groep wilt rijden kun je bij inschrijving opgeven. Groepen mogen een coach aan de binnenkant van de baan opstellen die bijvoorbeeld de rondetijden doorgeeft. Geef je je niet op met een groep dan wordt je in een startgroep ingedeeld en rijd je de Skate Challenge verder individueel.
Skate Challenge app
Met de door Luc Vinkenvleugel ontwikkelde schaatsapp kunnen supporters via hun smartphone volgen hoe jouw rit verloopt. Het aantal gereden ronden, de rondetijden, wie er het snelste is, en nog veel meer. Kijk hiervoor op de website van Luc: www.vinksite.com
Let op! In de Vink app worden eventuele inrijronden voor de start meegeteld. Er wordt dus in de app niet gereset bij de start van de rit. Eventuele supporters die het aantal gereden ronden tijdens de rit door willen geven aan een deelnemer moeten zich er bewust van zijn dat de inrijronden van het in de app weergegeven aantal ronden afgetrokken moeten worden. Heeft iemand bijvoorbeeld 3 ronden voor de start ingereden en wil hij of zij 70 ronden rijden, dan is pas het geval als het aantal ronden in de app op 73 staat. De software die de Skate Challenge gebruikt houdt wel rekening met eventuele inrijronden. De Skate Challenge / SPI commissie bepaalt de uiteindelijke uitslag.
Adelaarslijst
De Adelaarslijst is een overzicht van de Skate Challenge deelnemers uit voorgaande jaren die Goud of Titanium hebben gehaald. De Adelaarslijst is te vinden onderaan de pagina Skate Challenge Resultaten.