Verslag 50e Basisschool Schaatsfestijn

Nadat het Basisschool Schaatsfestijn 2 maal is afgelast vanwege corona, mocht IJsclub Eindhoven in samenwerking met het IJssportcentrum, na 3 jaar het Basisschool Schaatsfestijn dan eindelijk weer organiseren.

En dat voor de 50e keer, een gouden jubileum.

Voor de organisatie was het de grote vraag of na 3 jaar dit evenement nog leefde onder de ouders en kinderen. Maar niets was minder waar, er hadden zich 100 kinderen meer ingeschreven dan bij de laatste editie in 2019. Dit was een hele opsteker en een bevestiging dat het evenement nog steeds springlevend is en toekomst heeft. Dit merkten wij vooraf ook al bij de contacten met de scholen, alleen maar positieve geluiden. Na de drooglegging door corona, stond men er kennelijk om te springen om weer eens met de kinderen naar de ijsbaan te gaan.

Bij de entree werden de kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s opgewacht door een ijsbeer en een rendier om de ouders gerust te stellen en de kinderen succes te wensen.

De kinderen schaatsten een rit van 20 of 40 minuten. Snelheid speelde geen rol, het enige wat telde was plezier op het ijs. Het was weer een echt kinderfeestje, maar dan nu op het ijs. Er stond een startpodium op het grasveld in de binnenring van de ijsbaan. Onze voorzitter gaf het startschot door samen met de kinderen terug te tellen van 10 tot 0. En toen vertrok de meute, op weg naar weer een nieuw avontuur op de grote 400 meter ijsbaan van het IJssportcentrum. Een speaker praatte de boel aan elkaar met tussendoor muziek voor de vrolijke noot bij de wat zenuwachtige ouders en de vrolijk heen en weer schaatsende kinderen. De organisatie keek voldaan toe. De ongeveer 60 vrijwilligers van IJsclub Eindhoven hielpen de kinderen op het ijs en langs de ijsbaan en onze arts stond er werkloos bij. 

Voor veel kinderen was het hun eerste ervaring op hun schaatsjes op een echte ijsbaan.

Na het volbrengen van deze schaatstocht kreeg iedereen een echt schaats-diploma uitgereikt door IJsclub Eindhoven waar velen maar wat trots op waren. Bovendien ontving ieder kind een prachtige gouden jubileum medaille voor in hun prijzenkast. Vele kinderen werden met hun schaats-diploma in de hand en de gouden jubileum medaille om de nek, door hun ouders vastgelegd op de foto.

Sommigen probeerden de medaille zelfs met hun melktandjes stuk te bijten om te kijken of het wel echt edelmetaal was. Om ons jubileum nog meer glans te geven, trakteerde IJsclub Eindhoven de kinderen op een kruidkoek. Alle deelnemende scholen ontvingen bovendien een oorkonde als dank dat dit gouden jubileum door hun school en de vele enthousiaste leerlingen mogelijk is gemaakt. De kinderen die er geen genoeg van konden krijgen, mochten bij disco on Ice en op de buitenbaan hun schaatskunstjes verder uitproberen.