De Schaatsnacht 2023: Afzien…..?

Tussen de kerstmaaltijden en de oliebollen in, is er ieder jaar tijd om toch even in beweging te komen, zo ook enkele weken geleden: voor de 13e keer werd de Schaatsnacht van Eindhoven op 27 december geschaatst!

En op de geluiden van deelnemers af te gaan: het was best afzien. Het eerste halfuur na een dweil was het nog goed te doen, maar de laatste 15 minuten voor een dweil…… Dat was afzien. “Ik ging vooruit als een dweil” volgens een van de deelnemers. Het waren inderdaad geen optimale omstandigheden om een lange tocht te maken: (te) warm en vochtig. Een enkeling heeft om die reden de opgegeven afstand niet gehaald, of zoals iemand anders zei “het ligt niet aan het zware ijs, ik ben gewoon te optimistisch geweest in wat ik aan kon”. Zo kun je het ook zien. Hoe dan ook: de meesten hebben hun tocht weten af te maken en gingen met een voldaan gevoel naar huis. Ook onze “huiskapel” Toeterniettoe heeft een aardig steentje bijgedragen aan het creëren van de juiste schaatssfeer en dat is hun zeker gelukt! Al met al kijken wij als organisatie met een goed gevoel terug. Wel valpartijen (en een tweetal zelfs best pittig) maar we hopen dat dit voor hen alweer een beetje achter de rug is.

En dan ook nog wat feiten en cijfertjes: vorig jaar hebben 273 echt meegedaan, in 2023 zijn dit er 301 geweest.

Om een beetje een beeld te geven van het deelnemers veld: 17 kinderen deden mee aan de kleine toertocht van 17.30 tot 18.30 uur, 70 hadden zich opgegeven voor de 25 km, 77 voor de 50 km, 36 voor de 75 km, 98 gingen voor de 100 km, 14 deelnemers voor de 150 en 6 gingen echt voor de ultieme afstand: de 200 km. Alles bij elkaar zijn er 51479 rondjes afgelegd (8000 meer dan vorig jaar) ,oftewel meer dan 20.000 km en dat is 3000km meer dan vorig jaar!!!! De deelnemers hebben na afloop een Nieuwsbrief gekregen met een link om even terug te kunnen kijken op de geleverde prestaties. Van de 318 ingeschreven deelnemers hebben 301 daadwerkelijk gereden. Zie ook de eindstand op de website (http://www.schaatsnachtvaneindhoven.nl/eindstanden/eindstand-2023/)

Voor de echte 200km rijders is het intussen een hele uitdaging geworden om deze afstand te halen: we zien het graag wat anders maar we kunnen de baan maar tot 1.30 uur huren (dat was voorheen tot 2.00 uur). Ondanks de kortere tijd en ondanks het weer zijn er toch 2 deelnemers in geslaagd om de hele 200 km te rijden. Complimenten! Maar dat geldt voor iedereen: voor de een is 200 km een echte uitdaging, voor de ander is dat al 25 km. De prestatie is er niet minder om.

 Die complimenten (en dank!) zijn er ook voor de vrijwilligers (Nico, Carina, Willem, Rene, Ben, Ruud en Sjoerd) die hebben meegeholpen om het weer mogelijk te maken: zonder hen kan het gewoon niet. Dus dank voor de hulp.

Er zijn vast dingen die misschien net even iets anders moeten. Soms is het ook echt een kwestie van kiezen (een dweilpauze laten vervallen zodat de echt langeafstandsrijders net iets meer tijd hebben, maar ja dat gaat ten koste van de kwaliteit van het ijs….) Mocht je dus iets opgevallen zijn, heb je tips waar wij bij de volgende editie aandacht aan moeten schenken of wil je een steentje bijdragen als vrijwilliger: meld dit even via nicolettevvliet@gmail.com Het vrijwilligerswerk op de avond zelf is bijna altijd te combineren met het zelf kunnen schaatsen van een afstand zodat je en vrijwilliger en deelnemer kunt zijn! Dus wat let je.

Natuurlijk ook dank voor onze trouwe sponsor: RONO sport.

En zet het maar alvast in je agenda: 27 december 2024 wordt de 14e editie van de Schaatsnacht van Eindhoven georganiseerd!

De organisatie.