Luc Prins- & Ab Hagendoornritten

Datum

Op de laatste zondag van het schaatsseizoen worden deze wedstrijden verreden als traditionele afsluiting voor masters D40, H50 en H60. Ze staan ook wel bekend als revanchewedstrijd voor het clubkampioenschap marathon. Bij deze slotmanifestatie voor dames 40+ en heren 50+ en 60+ wordt gestreden om drie trofeeën:

Luc Prins Trofee

De Luc Prins Trofee (dames) is voor de winnende dame 40+ die na 10 ronden -waarvan de eerste 2 als warming-up gerekend worden- als eerste over de finish komt. De Luc Prins trofee voor heren is voor de winnende heer van 50 t/m 59 jaar die na 12 ronden – waarvan de eerste twee als warming-up worden gerekend- als eerste over de finish komt. 

Ab Hagendoorn Trofee

De heren van 60+ strijden om de Ab Hagendoorn Trofee, die over 10 ronden met de eerste 2 als opwarmertje wordt verreden.

Inschrijven voor alle wedstrijden om 8.30 uur in/bij de jurytoren.
We rijden met ‘caps of helmnummers’, dus helm is verplicht.

Traditioneel rijden eerst de dames, daarna de heren 60+, daarna de heren 50+.

Historie van de Luc Prins en Ab Hagendoorn trofeeën.

Al sinds 1968 wordt er op het eind van het seizoen door de ‘oudjes’ gereden om de trofeeën die genoemd zijn naar hun namen. Maar wie waren deze mensen?

Luc Prins was betrokken bij een van de eerste besturen van de ijsclub Eindhoven, zo’n 75 jaar geleden. Luc Prins is in de 60-er jaren geëmigreerd naar Amerika. Hij was erelid en woonde in de Amerikaanse stad Peterbourough, een soort Hollandse enclave in de States. Hij bleef contact houden met zíjn IJsclub. Regelmatig deed hij Eindhoven aan om op de kunstijsbaan zijn oude schaatsvrienden aan het werk te zien. Dat leidde ertoe dat hij bedacht om de leden op leeftijd jaarlijks tegen elkaar te laten strijden over 3000m. Luc doneerde de twee wisseltrofeeën, die hij in Amerika had laten maken en dat is te zien. Men moet wel een erg groot plekje in huis hebben om zo’n trofee uit te kunnen stallen. Vroeger was het dus een wisseltrofee voor de ‘oudjes’, nu zijn de bekers voor de schaatsers ‘in de kracht van het leven’.

Ab Hagendoorn is oud bestuurslid en lang de langst rijdende senior van de IJsclub. Ab was een lid die tot op hoge leeftijd bleef schaatsen. Met zijn vaste maatjes reed hij, toen nog bij Toer en Jeugd, wekelijks zijn rondjes. Hierbij moest hij dikwijls ruimte maken voor de snelle rijders die onderdoor kwamen. Niet altijd werden de bevelen van achter gehoord waardoor hij vermoedelijk het meest op het ijs heeft gelegen van alle IJCE’ers. Bloedsporen die nu nog zichtbaar zijn op de ondergrond zijn ongetwijfeld nog van Ab. Op 86 jarige leeftijd is hij van het ijs gehaald door zijn dochter omdat het vallen te veel werd opgevoerd. Ab heeft eveneens een wisseltrofee beschikbaar gesteld, voor rijders boven de 60 jaar. Deze wedstrijd wordt eveneens verreden over 3.000 meter en wordt gelijktijdig verreden met de Luc Prins Trofee.

Alhoewel de beide oud-leden een hoge leeftijd hebben bereikt hadden zij het eeuwige leven niet. De naar hen genoemde trofeeën leven naar verwachting nog jaren voort.

Geïnspireerd door Thijs van het Natuurijs

Locatie
IJssportcentrum Eindhoven, Antoon Coolenlaan3, 5644 RX, Eindhoven