Toertochten
Voor veel van onze leden is het schaatsen niet compleet zonder het rijden van toertochten op natuurijs, met ultieme ervaringen als de Elfstedentocht en de Weissensee (alternatieve elfstedentocht). Er is daarom bij IJCE een Natuurijs- en toertochtencommissie. Als het echt wintert en er toertochten gereden kunnen worden, is IJCE erbij. In het weekend, op zaterdag en bij voldoende belangstelling ook door de week en op zondag, wordt vervoer naar en deelname aan een toertocht door de Commissie geregeld. Op deze pagina vind je informatie hierover en hoe je aan toertochten deel kunt nemen.
Geplande tochten
In principe worden er toertochten door IJCE georganiseerd als op internet op de website van de KNSB of op teletext wordt aangegeven dat het natuurijs betrouwbaar is met een lijst met schaatslocaties. Vervolgens wordt in het weekend of door de week door de Natuurijscommissie van IJCE een toertocht georganiseerd. Dat houdt in dat er busvervoer naar de schaatslocatie vice versa geregeld wordt en de deelname aan de toertocht.
Bekendmaken van toertochten
Toertochten worden bekend gemaakt via de website van IJCE in de activiteitenagenda en meestal ook als nieuwsbericht op de hoofdpagina en in de Baankrabbels nieuwsbrief.
Aanmelden, kosten en overige praktische informatie
Aanmelden kan uitsluitend per e-mail naar toertocht@ijce.nl onder vermelding van je naam en als je lid bent van IJCE, je lidnummer. De kosten zijn afhankelijk van de tocht die er gereden. Kijk bij de aankondiging van het evenement voor de overige praktische informatie zoals gezamenlijk vervoer, vertrektijden enzovoort.
Ondersteuning en bezemwagen
Naast de inzet van een bus willen we bij elke toertocht ook een auto laten rijden. Dit in verband met eventuele calamiteiten. De chauffeur van deze auto krijgt een onkostenvergoeding en hoeft verder geen bus kosten en entree te betalen. Vereiste is wel dat hij in geval van calamiteiten achter kan blijven bij minder fortuinlijke schaatsers. Mocht je bereidt zijn deze rol op je te nemen, geef dit dan op bij je aanmelding.
Adviezen en tips
Onderstaande tips zijn meer van toepassing voor natuurijstochten.
Begin niet aan een lange tocht zonder een goede voorbereiding. Eigenlijk moet je zelfstandig een bepaald tempo minstens 1 a 2 uren vol kunnen houden. Soms is het namelijk niet mogelijk de te rijden afstand te verkorten door stukken af te snijden. Voorkom dat je anderen tot last bent, doordat zij jou op sleeptouw moeten nemen.
Als je twijfels hebt over je eigen vaardigheden, neem dan contact op met een van de contactpersonen van de natuurijs commissie via toertocht@ijce.nl.
Identificatie en bereikbaarheid
Draag een identificatiebewijs bij je, rijbewijs of paspoort! Het is ook handig om een mobiele telefoon bij je te hebben. In de bus zal een telefoonnummer worden bekend gemaakt waarnaar je kunt bellen in geval van noodsituaties.
In principe geldt: SAMEN UIT - SAMEN THUIS. Als je geen gebruik maakt van de terugreis (bij uitzondering) dien je dit door te geven aan een van de aanwezige leden van de natuurijscommissie. Dit dus niet via "derden" regelen.
Tips
- trek je schoenen niet te vast aan. Doe je dit wel dan loop je het risico, vooral bij strenge vorst, dat je tenen bevriezen.
- meestal is het mogelijk verschillende afstanden te rijden. Ga niet meteen voor de langste afstand.
- noteer de tijd, die je over een ronde doet. Zo kun je bepalen of er nog voldoende tijd resteert om eventueel nog een ronde te rijden;
- wijk NOOIT af van de uitgezette route. Dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien ben je snel verdwaald.
- zorg voor schaatsbeschermers (opvouwbare). Gedurende een tocht zul je bijna altijd een of meerdere malen van het ijs moeten (klunen); Als je geen zakken hebt om de meegenomen spullen in op te bergen, draag de schaatsbeschermers dan - niet in elkaar gehaakt - op de rug.
- probeer een korte (niet te diepe) slag te rijden. Dit is minder vermoeiend en je kunt bovendien makkelijker de altijd wel aanwezige scheuren vermijden.
- ga, om de schouders en rug te ontlasten, elke 15 minuten even rechtop schaatsen en gooi de armen los.
- laat (jonge) kinderen nooit alleen rijden. Ze kunnen op avontuur gaan met alle gevolgen van dien.
- zorg voor extra kleding, want je zult maar vallen bij een oversteek
- check ook de website schaatsen.nl veiligheid
Kleding
De meeste schaatsers weten bij bepaalde temperaturen wel wat ze aan moeten trekken, maar wapen je tegen extreme kou. Zo is een extra maillot of lange onderbroek dikwijls geen overbodige luxe, evenals een extra shirt en een bivakmuts. Tegenwoordig is er thermo(onder)kleding te koop. In de praktijk hebben overschoenen, elleboog-, knie- en heupbeschermers goede diensten bewezen, evenals een skibril.
Voeding
Na een stevig ontbijt zal verder een lichte voeding wenselijk zijn. Zorg onderweg voor rozijnen/krenten en bananen (en eventueel muesli-repen). GEEN sinaasappel (bevriest). Drink regelmatig (warm). Onderweg en in ieder geval bij het vertrek- en eindpunt (meestal een cafe) is eten en drinken te koop. Als er natuurijs is kunnen de schaatslessen op de kunstijsbaan komen te vervallen. Dit wordt bekendgemaakt op de website van IJCE.