Wedstrijdrijden

Je wilt wedstrijdrijden, maar weet niet hoe dat werkt? Hieronder vind je een handleiding die je verder kan helpen. Het is veel informatie dus ga er lekker voor zitten om dit tot je te nemen. Heb je toch nog vragen of zijn er dingen onduidelijk? Je trainer of een clubgenoot die al wedstrijden rijdt kan je verder helpen.

Wedstrijden zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

Clubwedstrijden

Bedoeld voor alle IJCE leden (met en zonder wedstrijdlicentie) en voor alle leeftijdscategorieën zoals clubkampioenschap langebaan, clubkampioenschap marathon, clubkampioenschap shorttrack en onderlinge wedstrijden op de langebaan (zoals de Jos Dielisbokaal en de Supersprint) en shorttrack.

Interclubwedstrijden

Wedstrijden tussen clubs onderling. Voor deze wedstrijden ontvangt IJCE een officiële uitnodiging van andere schaatsverenigingen. Iedere interclubwedstrijd is voor bepaalde leeftijdscategorieën. Bijv. de Forderkreis Pokal in Grefrath (Dld) is voor pupillen A, B, C en D. De technische commissie maakt een selectie uit deze wedstrijden en stelt een team samen. Rijders worden uitgenodigd om deel te nemen via de eigen trainer. Info en data volgen gedurende het seizoen.

KSNB-wedstrijden

Dit zijn wedstrijden die onder auspiciën van de KNSB georganiseerd worden op de ijsbanen en skatebanen in Nederland, zoals:

  • Kleine Banen Toernooi
  • Trainingswedstrijden en marathonwedstrijden langebaan op de ijsbaan in Eindhoven (selecteer langebaan en Eindhoven)
  • Trainingswedstrijden en marathonwedstrijden op de andere ijsbanen in Zuid-Nederland (Selecteer een van de andere banen: Tilburg, Breda, Geleen)
  • Gewestelijke Kampioenschappen (kijk op KNSBZuid voor details)
  • Nationale Kampioenschappen (zie iets verder op dezelfde pagina)
  • De Stehmann-competitie skeeleren
  • Shorttrackwedstrijden
  • Beneluxcup shorttrack (te vinden op bovenstaande kalender)

Voor jonge kinderen (tot 10-12 jaar) die hun eerste wedstrijdjes willen rijden is het Kleine Banen Toernooi heel geschikt. Het  wordt verreden op een 30x60m baan. Elk kind dat zelfstandig stabiel kan schaatsen kan meedoen. Je hoeft dus nog geen bochten te kunnen schaatsen.

Wedstrijden op de langebaan (400m) zijn geschikt voor iedereen die een bocht kan schaatsen. Hieraan kun je al op jonge leeftijd deelnemen. De KNSB heeft een handig boekje hierover en allerlei filmpjes.

Marathonwedstrijden zijn ideaal voor rijders die graag wat langer rijden en proberen elkaar uit te dagen door weg te sprinten, af te remmen om zo uiteindelijk de marathon te kunnen winnen. Marathon regels vind je weergegeven bij de KNSB.

Shorttrackwedstrijden zijn bedoeld voor alle rijders die shorttrack training volgen. Op de KNSB website vind je een handig overzicht van alle shorttrack regels.

KNSB-wedstrijden zijn toegankelijk voor iedereen met een KNSB licentie, met (soms) aanvullingen (zie hieronder). Je schrijft jezelf in voor deze wedstrijden. Alleen voor Gewestelijke en Nationale kampioenschappen ontvang je een uitnodiging. Dat wordt hieronder uitgelegd.

Wedstrijdrijden vraagt van schaatsers en skaters dat ze een goede techniek combineren met uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen. Daarvoor moet je flink trainen. Naast het snel schaatsen leer je op de training ook hoe je moet starten. Zo ben je goed voorbereid op de wedstrijden.

Alle wedstrijdrijders van IJCE (jeugd t/m senioren/masters) trainen op dezelfde uren, maandagavond en zaterdagochtend tijdens onze eigen ijsuren. De meesten schaffen een trainingsabonnement voor de donderdagavond aan tijdens de gewestelijke trainingsuren. De trainers van de wedstrijdgroepen hebben zelf ook veel wedstrijdervaring en kunnen je dus goed bijstaan met specifieke vragen over het wedstrijdrijden.

Met een KNSB-wedstrijdlicentie verkrijg je het recht om aan schaats- en skatewedstrijden deel te nemen. Deze heb je dus nodig als je wil deelnemen aan Interclub of KSNB-wedstrijden. Voor clubwedstrijden heb je geen wedstrijdlicentie nodig, al kan het wel handig zijn als je de records wil bewaren, dan wel toch nog een wedstrijd wil rijden. Een KNSB-wedstrijdlicentie valt buiten het IJCE-lidmaatschap. Elke schaatser, shorttracker of skater vraagt deze zelf aan bij de KNSB. Het relatienummer van de KNSB (op je IJCE lidmaatschapspas) is meteen je licentienummer. Geef bij het aanvragen meteen aan welke ‘schaats’ disciplines onder jouw licentie moeten vallen (langebaan, marathon, skeeleren, shorttrack of allemaal) en op welke locatie je schaatst (meestal Eindhoven). Mocht je dit vergeten kan inschrijven bij wedstrijden problemen opleveren. Door de informatie aan te vullen in 'Mijn KNSB' en 24 uur te wachten, worden de meeste foutmeldingen verholpen.

Soms is het mogelijk om zonder licentie toch deel te nemen aan een KSNB-wedstrijd. Daarvoor moet dan een KNSB-daglicentie worden aangeschaft. Als een wedstrijd open staat voor daglicenties, dan is dat duidelijk aangegeven bij de wedstrijd (zie hieronder bij inschrijven).

Voor het (regelmatig) rijden van langebaanwedstrijden of marathonwedstrijden in het gewest Noord-Brabant-Limburg-Zeeland heb je een gewestelijk wedstrijdabonnement nodig voor de baan waarop je rijdt. Een wedstrijdabonnement wordt ook wel baankaart genoemd, omdat deze je het recht geeft om deel te nemen aan de trainingswedstrijden op de betreffende ijsbaan. Voor de kleine-baan wedstrijden voor pupillen is dat niet nodig.

Een wedstrijdabonnement moet worden aangeschaft worden via de eigen vereniging. Zie de pagina over gewestelijke abonnementen. Na het aanvragen hiervan ontvang je een pasje waarmee je gratis toegang hebt tot de wedstrijden op de IJsbaan van Eindhoven (en die van de ijsbaan in Geleen). Wil je een wedstrijd op een andere baan rijden, zul je zogenaamde bijschrijfkosten moeten betalen. Er zijn meestal vier bijschrijfplekken per wedstrijd op andere banen in het Gewest KNSBZuid.

Wil je eerst eens proberen of wedstrijden iets voor je zijn, of ga je met je trainingsgroep samen een wedstrijd rijden, dan kun je per keer inschrijven en betalen (zie hieronder bij inschrijven). Dit kan alleen bij trainingswedstrijden en een KNSB licentie is dan verplicht. Om deel te nemen aan gewestelijke kampioenschappen moet je in het bezit zijn van een wedstrijdabonnement. 

Een overzicht van alle wedstrijden op de ijsbaan in Eindhoven, die voor IJCE leden toegankelijk zijn vind je op onze eigen wedstrijdkalender.

Op de site van het gewest KNSBZuid (Noord-Brabant-Limburg-Zeeland - banen Breda, Tilburg, Geleen, Eindhoven) staan de wedstrijden netjes bij elkaar per discipline (marathon, langebaan, shorttrack etc.). Kijk hiervoor op www.knsbzuid.nl. Op deze website vind je ook meer informatie over de gang van zaken bij wedstrijden. Maar daarvoor kun je natuurlijk ook bij je trainer(s) terecht.

Alle wedstrijden staan sowieso vermeld op de site: inschrijven.schaatsen.nl.

Wedstrijdcategorieën

Bij sommige wedstrijden worden wedstrijdcategorieën (pupillen t/m masters) vermeld. Dit is vooral van toepassing op gewestelijke kampioenschappen. Het betekent dat de wedstrijd in principe alleen toegankelijk is voor schaatsers uit die categorieën. Tot welke wedstrijdcategorie je behoort hangt af van je leeftijd op 1 juli van het jaar voorafgaand aan de wedstrijd. Zie daarvoor deze uitleg.

Clubkampioenschappen en interclub

Inschrijven voor clubkampioenschappen gaat via onze eigen site

Voor de interclubtoernooien, waaronder ook ons IJCE pupillentoernooi valt, wordt je uitgenodigd. Je kan je natuurlijk wel bij je trainer zeggen dat je graag mee wil doen, maar de technische comissie bepaalt uiteindelijk wie er meedoen.

KNSB wedstrijden

Inschrijven voor het Kleine Banen Toernooi gaat via de contactpersoon van onze vereniging. Zie hiervoor de informatiepagina voor het Kleine Banen Toernooi.

Inschrijven voor alle langebaan en marathonwedstrijden gaat via de site inschrijven.schaatsen.nl. Daarvoor heb je je KSNB licentienummer nodig. Op deze site vind je alle wedstrijden van heel Nederland. Je kan filteren op ijsbaan en op discipline. Je kan daar ook per wedstrijd zien wie de deelnemers zijn en na afloop van de wedstrijd komen daar ook de uitslagen te staan. Afmelden voor een wedstrijd gaat ook via deze site.

Per langebaanwedstrijd kies je vervolgens de combinatie van afstanden die je wil rijden. Typische afstandscombinaties zijn:

  • supersprint: 100m/100m/300m/300m
  • pure sprint 100m/300m/500m
  • 500m/1000m
  • 500m/1500m
  • 500m/3000m
  • enzovoort

Per avond is er een keuze gemaakt voor de afstandscombinaties die mogelijk zijn. Niet alle afstandscombinaties worden alle avonden gereden. 

Voor marathonwedstrijden meld je je aan zoals boven genoemd. De verplichte transponder kun je eventueel huren bij inschrijven. Je moet je op de wedstrijdavond aanmelden bij de jurytoren,  uiterlijk een half uur voor aanvang van de wedstrijd. Voor de Regio competitie kun je je aanmelden via: http://www.knsbzuid.nl.

Pupillen en Junioren C rijden een 500m en daarna 5-12 rondjes (afh. van geslacht en leeftijd). Voor de overige categorieën is er de baancompetitie op Eindhoven. In 3 heren categorieën en 1 dames categorie wordt er een seizoen lang competitie gereden. Daarnaast is er voor de heren Masters, C1 en Dames een Regio Zuid competitie binnen het gewest. Meer informatie op: http://www.knsbzuid.nl.

Shorttrack wedstrijden rijden gaat via je shorttracktrainer. Vraag informatie tijdes je trainingsuur of bij de coördinator shorttrack.

Inschrijfproblemen

Soms komt er bij het inschrijven voor wedstrijden een foutmelding op het scherm nadat je het relatienummer/licentienummer en emailadres hebt ingevuld. Bekende problemen die je zelf kunt oplosssen zijn:

  • het emailadres wordt ook gebruikt voor een andere KNSBlicentiehouder van het gezin. Oplossing is een ander emailadres opvoeren in MijnKNSB.
  • baankaart onbekend of geen baankaart:
    • het kan zijn dat je geen wedstrijdabonnement hebt en wilde bijschrijven wat voor de betreffende wedstrijd niet mag. Dan kun je niet meedoen.
    • het kan ook zijn dat je wel een gewestelijk wedstrijdabonnement hebt besteld (en betaald), maar dat daar iets niet goed is gegaan. Zoek dan contact met de wedstrijdlicentiecoordinator
    • een ander bekend probleem is dat in MijnKNSB de thuisbaan op Eindhoven moet staan en dat de discipline (langebaan, marathon etc.) toegevoegd moet zijn. Is dat bij jou nog niet het geval, pas dat dan aan en wacht 24 uur om het nog eens te proberen.

Is het dan nog niet gelukt? Zoek dan contact met de wedstrijdcommissie en met de Vantage-contactpersoon.

Algemene info over wedstrijdrijden is ook te vinden in het KNSB-wedstrijdboekje Langebaanschaatsen.

Het echte werk gaat beginnen: wedstrijd rijden. Zorg dat je op tijd aanwezig bent (tenminste een half uur voor aanvangstijd van de wedstrijd) om je om te kleden, om een warming-up te toen en om te weten op welk tijdstip je moet rijden. In het IJssportcentrum in Eindhoven bevinden de kleedkamers zich helemaal achter in het gebouw, vlak bij de jurytoren. De aanvangstijden van de langebaanwedstrijden worden bekend gemaakt op het wedstrijdschema. Dit schema wordt vlak voor de wedstrijden gepubliceerd op het prikbord bij de kleedkamers. De indeling van dit schema wordt bepaald op basis van je beste seizoenstijd en loting.

Bij een langebaan wedstrijd is het ook verplicht om een wedstrijdbandje te dragen. Een setje wedstrijdbandjes bestaat uit vier kleuren (wit, rood, geel en blauw). Zo'n setje moet je zelf aanschaffen en bij je hebben. Elke deelnemer in een wedstrijd heeft een andere kleur bandje om en daarmee is het voor de jury en de tijdwaarneming duidelijk wie je bent. De kleur van het wedstrijdbandje is afhankelijk van of je start in de binnen- of buitenbaan en of er in duo's of kwartetten wordt gestart. Bij duostart start de schaatser met het witte bandje in de binnenbaan en met het rode bandje in de buitenbaan. Bij een kwartetstart start je in twee koppels. Het eerste koppel heeft de bandjes zoals bij een duostart: wit in de binnenbaan en rood in de buitenbaan. Bij het tweede koppel start geel in de binnenbaan en blauw in de buitenbaan. 

Vlak voor dat je je wedstrijd begint mag je de baan op om in te rijden. Vervolgens moet je je op tijd bij de start van je afstand zijn voordat je wedstrijdrit begint. Let op bij langebaanwedstrijden: de start van elke afstand is op een andere plek op de ijsbaan. Vlak bij de start staat iemand van de organisatie bij een bankje aan de binnenkant van de baan. Je moet je bij die persoon melden. Als je nog niet zo goed weet hoe het werkt, zeg dat dan even tegen de persoon bij het bankje. Die kan je helpen. Bij het bankje doe je ook je laatste kleding uit. Vervolgens roept de starter je naar de start.

Vanaf dit punt is het de schaatser alleen tegen de klok (en tegen de tegenstander). Vooral de eerste keren is het starten best spannend. Dat is normaal en hebben alle wedstrijdrijders (gehad). Als het startschot heeft geklonken is de spanning weg en ga je voor een mooi resultaat.

De uitslagen van de wedstrijden worden op diverse plekken gepubliceerd. De uitslagen van de clubwedstrijden worden op deze site gepubliceerd. De andere uitslagen worden in principe altijd vermeld op inschrijven.schaatsen.nl bij de betreffende wedstrijd.

Verder zijn er nog een aantal sites die de historische tijden van schaatsers registreren:

Het houden van wedstrijden vraagt de inzet van veel personen. Denk aan je coach, de scheidsrechter, de jury (de tijdwaarnemers in de jurytoren en andere helpers op diverse posities langs de baan), het personeel van de ijsbaan etc. etc. Als je wedstrijden rijdt is het ook de bedoeling dat jij (of één van je ouders) meehelpt bij het jureren van wedstrijden en andere taken. De wedstrijdcommissie zal je hiervoor benaderen. Alle taken rondom een wedstrijd worden door vrijwilligers en de sporters zelf ingevuld. Samen maken we elke wedstrijd tot een succes.