Skate Challenge SPI

Skate Challenge SPI: durf jij de uitdaging aan?

Op deze pagina vind je uitleg wat de Skate Challenge SPI is en hoe het werkt. Voor meer informatie kies je een van de onderwerpen het menu 

  • Nieuws - De laatste wijzigingen vind je hier
  • Data en tijden - Kijk hier om te zien op welke dag en tijd jouw rit verreden wordt
  • Inschrijven - Hier kun je inschrijven en het inschrijfgeld betalen
  • Indeling - Hier vind je per sessie een deelnemerslijst en groepsindeling
  • Resultaten - De uitslagen worden hier gepubliceerd
  • Foto's en films - Vaak wordt er gefilmd en zijn er fotografen aanwezig (eerst inloggen)
  • Normtabel - Hier kun je zien hoeveel rondjes je moet rijden voor brons, zilver goud of titanium
  • Reglement - Natuurlijk hebben we ook een aantal spelregels
  • Contact - Hier vind je de contactgegevens van de leden van de SPI Skate Challenge commissie

Wat is de Skate Challenge SPI?

De oude naam van de Skate Challenge is SPI en staat voor Schaats Prestatie Insigne en is een jaarlijks evenement in februari of maart waarbij het erom gaat in een uur tijd (jeugd een half uur) zoveel mogelijke rondjes op de 400 meter baan te schaatsen. De SPI Skate Challenge is een mooie gelegenheid om te kijken hoe je schaatsconditie er voor staat. Er worden Skate Challenge ritten gereden voor senioren en de jeugd. Dit seizoen organiseert IJCE de Skate Challenge voor de 50e maal.

Deelname eisen

Iedereen die lid is of lid geweest is van IJCE kan deelnemen. Deelnemers jonger dan 9 jaar mogen inschrijven als zij schaatsen bij de Walrussen, Zeehonden, Poolvossen of IJsberen.

Hoe gaat de Skate Challenge SPI in zijn werk?

Alle deelnemers krijgen een zogenaamde transponder die je met klitteband om je enkel bevestigt. Iedere keer als je tijdens het schaatsen van de Skate Challenge de finishlijn bij de jury toren passeert wordt dat geregistreerd en zo kunnen we het aantal ronden dat je hebt gereden bijhouden. Na afloop van de Skate Challenge bepalen we of je het minimaal aantal ronden voor de gekozen categorie hebt gehaald en ontvang je in restaurant " 't Schaetshuys" een getuigschrift en indien opgegeven een aandenken. Als je geen eigen transponder hebt kun je die huren. Dit kun je bij je inschrijving aangeven. Kort voor de rit haal je de transponder op bij de Skate Challenge commissie in restaurant " 't Schaetshuys"

Er wordt in meerdere groepen gestart. Bij de indeling kun je zien in welke startgroep je bent ingedeeld en waar je op de baan moet gaan staan. Nadat het startsein is gegeven en de laatste deelnemer voor het eerst de finishlijn bij de jurytoren heeft gepasseerd wordt precies een uur later het eindsignaal gegeven. Op deze manier weten we zeker dat iedereen minimaal een uur heeft gereden.

Het computersysteem van de ijsbaan houdt precies bij wie met een transponder, die op naam is gesteld van de deelnemer, de finishlijn passeert.  Op deze manier weet de SPI-Commissie exact hoeveel ronden elke deelnemer in het betreffende uur heeft afgelegd.

Brons, Zilver, Goud of Titanium

Er zijn 4 categorieën: Brons, Zilver, Goud en Titanium. Voor iedere categorie geldt een minimaal te rijden aantal ronden. Van Brons naar Titanium komt de lat steeds een stukje hoger te liggen. Het is een individuele norm dat wil zeggen dat het minimum aantal ronden afhangt van leeftijd en geslacht. Welk aantal ronden voor jou geldt kun je in de Skate Challenge SPI Normtabel vinden..

In groepen rijden

Er kan in groepen van maximaal 5 deelnemers gereden worden. In een groep rijden met anderen die ongeveer een gelijk aantal ronden willen rijden heeft veel voordelen je kunt dan een mooi constant tempo rijden en om beurten op kop gaan. Met wie je in een groep wilt rijden kun je bij inschrijving opgeven. De deelnemers binnen een groep krijgen een gekleurd hesje zodat ze herkenbaar zijn voor de andere deelnemers aan de Skate Challenge die de groep moeten respecteren en dus niet zomaar mogen invoegen tijdens de rit. Groepen mogen ook een coach aan de binnenkant van de baan opstellen die bijvoorbeeld de rondetijden doorgeven. Geef je je niet op met een groep dan wordt je in een startgroep ingedeeld en rijd je de Skate Challenge verder individueel.

Skate Challenge ritten

De Skate Challenge vindt plaats in de periode februari-maart. Er worden drie sessies gehouden: een voor de de jeugd op zaterdagochtend en twee voor de senioren op een maandagavond. Op de maandagavond rijden tijdens de eerste rit de senioren die minder dan circa 80 ronden denken te gaan rijden en tijdens de tweede rit de senioren die meer ronden denken te gaan rijden. In welke sessie je ingedeeld wordt  is afhankelijk van het aantal ronden dat je hebt opgegeven. Kijk voor een overzicht van de data en tijden op de pagina Skate Challenge Data en Tijden. Onderaan de pagina Skate Challenge Normtabel vind je een schema met rondetijden dat behulpzaam kan zijn tijdens de Skate Challenge rit.

Skate Challenge app

Met de door Luc Vinkenvleugel ontwikkelde schaatsapp kunnen je supporters je via hun smartphone precies volgen hoe jouw rit verloopt. Het aantal gereden ronden, de rondetijden, wie er het snelste is, en nog veel meer. Kijk hiervoor op de website van Luc: www.vinksite.com
Bedenk wel dat de SPI-Commissie de uiteindelijke uitslag bepaalt.

Getuigschrift

Iedere deelnemer ontvangt na afloop van de Skate Challenge een getuigschrift met daarop aangegeven het aantal gereden ronden. Direct na de Skate Challenge, als de uitslag bekend is worden de getuigschriften in restaurant 't Schaetshuys" uitgereikt.

Adelaarslijst

De Adelaarslijst is een overzicht van de Skate Challenge deelnemers uit voorgaande jaren die Goud hebben gehaald. De Adelaarslijst is te vinden onderaan de pagina Skate Challenge Resultaten.