IJCE Shorttrack


Herfst-shorttrack 2017

Op vrijdag 18 augustus beginnen we weer! De herfstshorttrack is de start van een aantal wijzigingen ten opzichte van voorgaande jaren. Hieronder staat alle informatie die nodig is, mochten er toch nog vragen zijn, mail dan naar shorttrack@ijce.nl.

Benodigdheden

Om fijn mee te kunnen doen met de shorttracktrainingen zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Om lekker te kunnen trainen dien je sport of schaatskleding te dragen met lange mouwen en lange pijpen. Dus geen blote enkels, korte broeken of t-shirts. Wij vinden het belangrijk dat er veilig getraind kan worden. Daarom zijn er een aantal beschermende materialen verplicht en een aantal zijn zeer sterk aanbevolen. Iedereen dient een helm te dragen en (snijvaste) handschoenen. Geadviseerd wordt om snijvaste onderkleding, nekbescherming, kniebeschermers en scheenbeschermers te dragen.

Dan het belangrijkste, de shorttrackschaatsen: bij IJCE zijn er shorttrackschaatsen te huur (€ 20,-). Eigen shorttrackschaatsen zitten natuurlijk veel lekkerder en kun je aanpassen aan je voet. In deze bijlage over de huurschaatsen staan ook de adressen waar je goed geholpen wordt bij het passen van nieuwe schaatsen. Om fijn te kunnen trainen is het belangrijk dat de schaatsen goed passen, maar ook dat ze gerond (meestal ronding 11) en geslepen zijn. Bij de huurschaatsen wordt dit tweemaal per jaar gedaan. Zorg ervoor dat eigen schaatsen ook regelmatig gecontroleerd en geslepen worden.

Trainingstijden

De beginners kunnen al wel schaatsen, maar hebben nog nooit geshorttrackt of shorttracken de 500 m nog niet onder de 60 sec. Zij krijgen training van Willem Fabel en Imke van der Steen op vrijdagavond van 18.30 uur tot 19.30 uur. Van hen wordt verwacht dat zij om 18.15 uur klaar staan om de kussens op het ijs te plaatsen. De gevorderden hebben al langer shorttracktraining of rijden op de langebaan bij de IJCE-, baan- of gewestelijke selectie. Zij krijgen training van Peter Traanman op vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. Van hen wordt verwacht dat zij de kussens na afloop van de training opruimen.

Inschrijven

Via deze pagina kun je je inschrijven. Als je al lid bent van IJCE, dan heb je je IJCE-nummer nodig, deze staat op je pasje van afgelopen jaar of in de mail met bevestiging van aanmelding. Ook je achternaam en geboortedatum heb je nodig. Als je dan aangemeld bent, dan hoef je niet alle gegevens meer in te vullen, maar kun je de training kiezen en aangeven of je huurschaatsen wenst.

Ben je nog geen lid van IJCE dan is er een apart kopje ‘inloggen voor niet-leden’. Daar moet je alle gegevens zelf invullen. Ook hierbij graag aangeven of huurschaatsen gewenst zijn. Na aanmelding is het nog niet zeker dat je ook mee kunt doen. We moeten namelijk een limiet stellen aan het aantal deelnemers per trainingsuur. Het limiet is 25 deelnemers per uur. Andere belangstellenden komen op een wachtlijst te staan. Mochten er deelnemers alsnog afmelden, dan worden de deelnemers op de wachtlijst benaderd om alsnog mee te kunnen doen. Geef dus bij de aanmelding ook aan of je beginner of gevorderd bent.

Kosten

Voor een overzicht van de kosten raadpleeg de contributiepagina.


Shorttrack in de spotlight

Peter Traanman, Shorttracktrainer

 1. De races
  Vergeet rondetijden! Shorttracken gaat over wie als eerste over de finish komt. Tijdens een EK komen de rijders uit op vier afstanden: 500, 1000, 1500m en de afsluitende superfinale over 3000 meter. De eerste drie afstanden beginnen met kwalificatie, gevolgd door de kwartfinales, halve finales en de finale. De nummers 1 en 2 van een race gaan door naar de volgende ronde. De superfinale bestaat uit één race en wordt verreden door de top-8 rijders na drie afstanden.

 2. De Shorttrackbaan
  De baan is 111,12 mtr lang met een recht stuk van nog geen 29 mtr. De bochten worden gemarkeerd door rubberen blokjes. deze worden na elke race verlegd om een “ verse” ijslaag te houden. Dus 500mtr is 4,5 ronden. De 1000mtr is 9 ronden. De 1500mtr is 13,5 ronden. De 3000mtr is 27 ronden en de 5000mtr is 45 ronden.

 3. Puntentelling
  Op elk van de vier individuele afstanden zijn punten te verdienen. De rijder met de meeste punten na alle afstanden is de kampioen.

 4. Relay
  Dit is de meest spectaculaire onderdeel van het shorttracken. Rijders komen met teams van vier in de baan. Met zestien rijders in de baan wordt het meteen gezellig en is het dringen geblazen. Even staan slapen en je ligt eruit. Dit nerveuze spel is buitengewoon goed om een hecht team te smeden. Dit is zelfs overgewaaid naar het langebaan schaatsen.
 5. Ben je enthousiast geworden van deze prachtige sport of wil je nu wel eens eindelijk leren lekker diep te zitten of eens een keer een goede bocht te rijden? Kom dan tijdens de komende zomerperiode 1 keer per week op vrijdagavond naar ons toe om je schaatsgevoel en techniek te perfectioneren tijdens de shorttracktrainingen van IJCE!