Zomershorttrack in the Spotlight

Ook deze zomer organiseert IJCE shorttracktrainingen voor beginners en gevorderde schaatsers van onze vereniging. Maar liefst 13 trainingen voor de zomervakantie !
Deze vorm van schaatstraining biedt bij uitstek het fundament voor onze jeugd en alle andere enthousiaste, fanatieke Langebaan schaatsers om de techniek van het shorttracken aan te leren of nog beter onder de knie te krijgen.

Met ingang van vrijdagavond 1 april tot en met 24 juni worden er 13 shorttracktrainingen voor beginners en gevorderden verzorgd op de binnenbaan van het IJssportcentrum Eindhoven. Aanvang 18.45 tot 20.15 uur. De trainingen worden verzorgd door onze ervaren en KNSB gediplomeerde shorttracktrainers. De beginners starten om 18.45 uur, de gevorderden op een later tijdstip dat nog vastgesteld zal worden door Peter Traanman. Hij is nu de coördinator voor de shorttrack trainingen.

Shorttrack maakt in Nederland een razendsnelle ontwikkeling door en wordt ook door de KNSB beschouwd als de grote omslag is in de Nederlandse schaatswereld. Met Sjinkie Knecht, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors als absolute toppers zien we het resultaat van een gedegen nationaal shorttrack jeugdbeleid. De aanwas op landelijk niveau is groot. Het zuiden mag daar niet bij achter blijven en dus zijn we continue op zoek naar de opvolgers van Sjinkie, Suzanne en Jorien. Oud-kampioen Cees Juffermans zegt over shorttrack in NRC-next:

'Die krappe bochtjes zijn de ideale leerschool’

Shorttrack bondscoach Otter staat soms likkebaardend langs de kant te kijken naar de techniek die hele jonge shorttrackschaatsers al hebben. Hij ziet jonge schaatsers van twee of drie turven hoog met een ongelooflijk mooie techniek schaatsen. Nul kracht, maar nu al een perfecte valbeweging. Ze zitten zo diep dat ze onder een bank door kunnen rijden. Schaatsers die alles al hebben: goede druk op het ijs, lichaamsverplaatsing, het opzetten van een bocht.”
Met Jorien ter Mors als sprekend voorbeeld voor het langebaan schaatsen bestaat ook binnen onze vereniging binnen alle geledingen steeds meer belangstelling om efficiënter te leren schaatsen en vooral te leren accelereren vanuit de bochten.
Daarvoor is geen betere trainingsvorm te bedenken dan het shorttracken. De behendigheid en mogelijkheid om de verschillende onderdelen van het schaatsen minutieus uit elkaar te halen, maken het schaatsen niet alleen tot een technisch mirakel maar leidt er tevens toe dat deze manier van oefenen als buitengewoon prettig wordt beleefd.

Geen keuze meer tussen shorttrack en langebaanschaatsen !

Typerend is dat inmiddels de verhouding tussen shorttrack- en langebaan schaatsen bijna niet meer in cijfers is uit te drukken. Wilf O’Reilly, disciplinemanager KNSB en oud-wereldkampioen (1991) zegt: „De schaatsers rijden op één schaatslicentie.” Maar de groei van het aandeel shorttrackers is onmiskenbaar, weet hij. „Elk jaar moeten de tijdslimieten voor de landelijke jeugdtoernooien weer een stuk omhoog, anders krijgen we veel te veel deelnemers. Dit jaar hebben we 40 procent meer deelnemers dan vorig seizoen.”

Schrijf je daarom snel in op de IJCE website: Activiteiten>>Inschrijven voor IJCE activiteiten. De deelname kosten voor IJCE-leden aan deze 13 trainingen bedraagt: € 80,- euro. Voor jeugd tot en met 22 jaar bedragen de kosten: € 60,- . Shorttrackschaatsen inbegrepen. Niet leden betalen: Senioren: € 150,- en jeugd tot en met 22 jaar: € 125,- . Zij kunnen alleen deelnemen indien er niet voldoende deelname uit eigen vereniging is.