Verslag materiaalworkshop 3 juni

Op vrijdag 3 juni zijn Steijn en Idse (KNSB Talenten Team Midden) naar Eindhoven gekomen om een materiaalworkshop te geven. Trainers en shorttrackers van IJCE waren erbij en hebben geleerd wat er belangrijk is bij schaatsschoenen, ijzers en hoe je deze kunt aanpassen aan de rijvaardigheden en voeten van de rijders. [foto Steijn & Idse].

Zo vertelden ze dat wanneer je erg naar binnen zwikt, dat je dat kunt oplossen door foam in de schoen te plaatsen. Door een aantal rijders is dit gelijk opgepikt en zij zijn hiermee aan het experimenteren gegaan. [foto schoen met foam van Bavo].

Ook hebben ze uitgelegd waarom een meervoudige ronding geschikt is voor wedstrijden waar tactiek bij komt kijken. Bijvoorbeeld bij schaatsmarathons en shorttrack moet je anticiperen op je tegenstanders en wil je soms een krappere of juist een wijdere bocht rijden om de ander in te kunnen halen. Met een meervoudige ronding kun je door meer druk in het midden van het ijzer of juist meer aan de voorkant ‘spelen’ met de ronding van het ijzer waardoor je de bocht beter kunt houden of net wat krapper kunt rijden om voorbij je tegenstander te komen. 

Een bending bleek ook voor marathons en shorttrack geschikt. Kortere bochten en langer druk bij de afzet in de bochten werden als voordelig gezien, maar bij langebaan wedstrijden werd dit juist als hinderlijk ervaren. De bochten zijn ruimer en de voordelen in de bocht wegen niet op tegen de nadelen op het rechte eind. 

Maar het allerbelangrijkste blijft… SCHAATSEN MOETEN SCHERP ZIJN!

Wil je daarom leren om zelf je schaatsen te kunnen slijpen? Jan Bakermans zal in november op de ijsbaan een slijpcursus geven. Ook kun je daar je eigen schaatsen laten checken op ronding en bending. Kun je al slijpen en wil je je schaatsen leren benden, dan kan dat ook, deze cursus zal ondertussen gegeven worden door Tom Raymakers.