Verslag clubkampioenschappen shorttrack IJCE

Op zaterdag 28 januari zijn 25 shorttrackers van IJCE aan de start gekomen.

Eerst kwamen de jeugdleden Niels, Matthijs, Carlijn en Elise aan de start. Bij de start lag Niels voorop, vlak daarachter kwam Elise. In de twee rondes die ze reden moest Elise alles uit de kast halen om Niels goed in te kunnen halen. Bij de een na laatste bocht lukte het haar om hem buitenom in te halen waardoor ze bij de finale recht had op de eerste startpositie. Carlijn en Matthijs konden zich niet in de strijd om de eerste twee plaatsen mengen, maar lieten zien dat ze al goed pootje over kunnen. Bij de finale van de jeugd kwam Elise meteen op kop en dat liet ze zich niet meer afpakken. Niels was keurig als tweede gefinisht. Carlijn viel, waardoor Matthijs de hoop had om haar nog in te kunnen halen, maar Carlijn stond zo snel op dat ze toch nog als derde over de finish kwam. Bij de prijsuitreiking was Elise eerste bij de meisjes, Carlijn tweede. Niels kreeg het goud omgehangen bij de jongens en Matthijs was heel trots op zijn zilveren medaille.

Bij de volwassenen waren er twee groepen, beginners en gevorderden. Er was echt een strijd te zien waarbij iedereen een eigen doel had. Jezelf niet in laten halen, de moed hebben om een andere rijder in te halen, pootje over doen in de bocht, starten, etc. Het was erg mooi om te zien dat iedereen aan zijn eigen doel werkte en natuurlijk werd iedereen daar ook bij aangemoedigd. Er hing een gemoedelijke sfeer langs de kant. Op het ijs was dat natuurlijk anders. Daar werd gestreden om de prijzen. Eerst werd er een heat over 500 meter (4,5 ronde) gereden. De eerste twee die over de finish kwamen, mochten door naar de eerste finale, de anderen gingen door naar de tweede finale.

Bij de beginners waren het Jasper, Thomas, Bouke, Henk en Janine die in de finale gingen strijden om de podiumplaatsen. Jasper ging er meteen vanaf de start snel vandoor, hij was niet meer in te halen en kreeg de gouden medaille omgehangen. Bouke, Janine, Henk en Thomas bleven dichter bij elkaar en reden elkaar soms ook in de weg. Ze moesten lef tonen om elkaar in te durven halen, dat is niet voor iedereen weggelegd. Bauke en Thomas waren de snelste van dit viertal en reden toen naar de respectievelijke tweede en derde plaats.

Doordat Hugo zich in de heat al had uitgeschakeld door onderuit te gaan, was al snel duidelijk dat de halve finale een strijd zou worden tussen Willem, Patrick, Jonathan (buiten mededingen) en Imke. Willem reed glorieus voorop, maar moest nog erg wennen aan zijn nieuwe bending, dus vlak voor de finish ging hij bijna onderuit, hij bleef nog net staan waardoor hij ruim voor de anderen finishte. Patrick, Jonathan en Imke reden dichter bij elkaar, maar konden elkaar niet meer inhalen waardoor er ook in deze volgorde gefinisht werd. Bij de finale ging het om dezelfde vier personen en werd het publiek dan ook getrakteerd op een grap van deze vier. Bij de start draaiden ze om en ze hebben de 500 m. (4,5 ronde) dan ook rechtsom gereden in plaats van linksom. Gelukkig was de starter en scheidsrechter, Peter Traanman, niet de beroerdste en keurde de wedstrijd alsnog goed waardoor Willem de gouden medaille omgehangen kreeg, Patrick de zilveren en Imke de bronzen medaille. Het was een zeer geslaagde clubkampioenschappen, hopelijk zien we jullie allemaal terug bij de relaywedstrijd die deze zomer gereden zal gaan worden.