Vaatproblemen bij schaatsers

Maartje van Ool, fysiotherapeut in opleiding, praatte ons bij over vaatproblemen bij schaatsers:

"Schaatsers die last hebben van snelle verzuring en krachtsverlies in (één van) hun benen kunnen kampen met een bloedvataandoening. Er wordt geschat dat 10-20% van de duursporters beenklachten ervaart tijdens zijn/haar carrière wegens een bloedvataandoening van de bekkenslagader. Met name de intensief trainende sporters die meer dan 25.000 kilometer hebben gefietst of geschaatst (meer dan vijf uur per week) behoren tot de risicogroep. Veel sporters ervaren een vaatprobleem, maar weten dit zelf niet. Dit kan uiteindelijk tot gevolg hebben dat er gestopt moet worden met de sport. Het is daarom belangrijk dat de aandoening op tijd wordt ontdekt.

Vaatproblemen bij schaatsers ontstaat door de gebogen positie tijdens het schaatsen. Deze houding zorgt voor een heuphoek waarbij de bekkenslagader kan afknikken. De hoeveelheid afknikken veroorzaakt op ten duur beschadigingen aan de bekkenslagader, waardoor de doorbloeding naar de benen verminderd. Tijdens zware inspanning vragen de beenspieren meer bloed, maar wanneer de doorbloeding is verminderd ontstaat er een zuurstoftekort in de beenspieren. Dit veroorzaakt klachten.

Herkenbare klachten zijn pijn, krampen, verzuring, krachtsverlies of vermoeidheidsgevoel in één of beide benen in de spieren van de kuit, dij of bil tijdens zware inspanning. Deze klachten verdwijnen vervolgens binnen enkele minuten rust. Herkent u bij uzelf deze klachten? Doe dan de zelfcheck van het MMC! Deze zelfcheck is een eenvoudige vragenlijst. Na het invullen van de vragen ziet u hoe groot de kans is dat u vaatproblemen heeft. Vervolgens krijgt u advies bij welke medische specialist u het best terecht kan.

Herkent u de klachten van vaatproblemen bij uzelf of bij iemand anders? Kom in actie, zodat deze aandoening snel ontdekt en behandeld kan worden."