Shorttrack: verslag Benelux-cup Hasselt

In alle vroegte ging Henri naar Hasselt voor de eerste BeNeLux-Cup van dit seizoen. Er gaat veel gereden worden vandaag! Eerst drie keer de 500 m (4,5 ronde), daarna drie keer de 333 m. (3 ronden) en als afsluiting de relay.

Bij de heats 500 m lag Henri als tweede bij de start. Hij haalde op z’n gemakje Jitske in en finishte met ruim een halve baan voor op de rest. Bij de halve finale was de tegenstand een stuk feller! Henri lag bij de start laatste, dus moest gelijk aan een inhaalslag beginnen. De 500 m was te kort om Luc nog in te halen, dus als tweede kwam Henri over de finish. Bij de finale 500 m. moesten Jitske, Luc en Henri opnieuw tegen elkaar. Bij de start lag Henri opnieuw achter op hen. Al snel kwamen Guus en Luc en val. Het ging nog tussen Henri en Jitske. Op de finishlijn haalde Henri Jitske in waardoor hij eerste is geworden op de 500 m. Er was geen pauze, meteen ging de wedstrijddag verder met de 333 m.

Bij de heats 333 m kwam Henri zonder slag of stoot als eerste over de finish. Bij de halve finale werd het hem wat moeilijker gemaakt. Na het inhalen van Mauro en Jitske was de 333 m te kort om ook Guus nog in te halen. Vlak na hem, kwam hij als tweede over de finish. Bij de finale streed Henri voor de eerste vijf plekken. Bij de start lag hij vijfde, na een inhaalactie op Luc lag de rest ver voor hem. Opnieuw werd de turbo aangezet, maar de tank was al behoorlijk leeg gereden na de eerste vijf races. Henri kon de aansluiting maken, maar hij kwam Guus niet meer voorbij. Op de 333 m is Henri vierde geworden. In het eindklassement staat Henri op de eerste plaats met 42 finalepunten.

Deze wedstrijddag werd afgesloten met een relay. Aangezien Henri de enige van IJCE was die bij de junior DE mee streed, was het lastig om een relayteam te vormen. Gelukkig wilden Adrian (STKG) en Sidoine (LUX) met hem samen een relayteam vormen. Ze moesten 2000 m aflossen, dus 18 rondes.
Slechts kort voor de race hebben ze elkaar ontmoet en afgesproken dat Henri zou starten, na een eerste snelle ronde loste Sidoine hem af. Steeds werd er 1,5 ronde gereden tot Adrian de race afsloot met de laatste twee ronden in een tijd van 4.07.34. Op de tweede plaats eindigde YDS-B. De andere twee tegenstanders, NSV en BSC kregen een penalty vanwege verkeerde aflossingen.

In de middag kwamen Simen en Imke aan de start voor hun BeNeLux-Cup wedstrijddag. Ook zij reden zes wedstrijden. Drie keer een 1000 m en drie keer een 500 m. De wedstrijddag werd ook afgesloten met een relay.

De heats 1000 m reed Imke vier ronden op de tweede plaats daarna kwamen Sarah, Yarno en Wouter haar voorbij. Bij de halve finale mocht Imke weer tegen Wouter. Deze keer startte hij sneller waardoor Imke in de achtervolging moest. De 1000 m is echter zo lang, dat ze te vermoeid was om dichterbij te komen. Bij de finale streden Jaro, Kieran, Mirthe, Elisa en Imke om de laatste vijf plaatsen. Imke kon alleen Kieran niet voorbij, maar hield Mirthe, Jaro en Elisa achter zich waardoor ze 16e werd.

Bij de heats werd Simen nog voorbij gereden, maar bij de halve finale kon hij goed mee in de strijd voorin meedoen. Hij werd daarin tweede waardoor hij naar de derde finale mocht om te strijden voor de 10e tot met 14e plaats. Ze reden dicht bij elkaar, lieten elkaar geen ruimte waardoor er ook geen inhaalacties waren. Simen is op de 1000 m 14e geworden met als snelste tijd 2.01.82.

Er was flink wat opschudding op de ijsbaan ontstaan. De NADO, antidopingfederatie Vlaanderen, maakte zijn intocht op de ijsbaan van Hasselt. Willekeurig werden er negen schaatsers geselecteerd voor een onaangekondigde dopingcontrole. Imke was een van de geselecteerde rijdsters waardoor ze overal ‘gevolgd’ werd.

De heats 500 m reed Simen tussen twee groepjes rijders in. Twee rijders waren veel sneller en twee rijders waren veel trager dan hem, met een tijd van 62.74 sec. heeft hij zijn eerste 500 meter volbracht. Hij kwam al snel tot de conclusie dat hij sneller wil leren starten, dat zal vast terug komen bij de trainingen de komende tijd! Imke reed 62.33 sec. over haar 500 m. Ze had veel moeite met Kieran die voor haar gestart was. Hij bleef wisselen in tempo, ze haalde hem in en hij kwam haar de ronde erna weer voorbij. Dat was een lastige tegenstander!

Bij de halve finale 500 m reden Simen en Imke niet tegen elkaar, maar zij reden wel exact dezelfde tijd! 61.64 sec. deden zij over 4,5 ronde. Beide kwamen ook als derde over de finishlijn. Dus bij de finale stonden ze naast elkaar op de startlijn, samen met vier andere rijders. Natuurlijk wilde Simen zijn trainster snel inhalen! Dat was hem gelukt, maar helaas ging hij de bocht erna gelijk onderuit. Hierdoor werd Imke 14e en Simen 15e.

De dag werd afgesloten met een relay, tenminste dat was de bedoeling. Imke zat bij de dopingcontrole toen de relaywedstrijd van start ging. Helaas, toen moesten Mirthe, Mirthe en Simen met z’n drieën de relay rijden en kon Imke helaas niet meer het ijs op. Bij de relay waren er gelukkig niet zoveel foutjes als bij de Junior DE. Zonder penalty’s, gele kaarten of ernstige valpartijen zijn Mirthe, Mirthe en Simen naar de derde plaats gereden.

Het was een lange dag met veel wedstrijden. Dus moe, maar voldaan werd er weer naar huis gereden. Op 19 december gaat de BeNeLux-Cup verder in Kockelscheuer Luxemburg.