In memoriam: Jan van der Plaats

Op 25 november is Jan van der Plaats op 94-jarige leeftijd overleden. Voor de wedstrijdrijders op de langebaan is Jan van groot belang geweest, want Jan heeft in zijn eentje de automatische tijdwaarneming gemaakt. Destijds baanbrekend. Hij heeft bedacht hoe het moest gaan werken, alle delen zelf gebouwd, de bijbehorende software geschreven en het hele systeem ook nog voor onze baan in onderhoud gehad.

Voor dat onderhoud bracht ik regelmatig defecte delen en vlot daarna haalde ik ze weer op nadat ze gemaakt waren. Van de leuke gesprekken die we dan hadden hield ik wel over dat ik zorgvuldig moest blijven redeneren, want zodra er een fout in zat werd dat besproken en werden we het snel eens hoe het wel precies zat.

Ongetwijfeld was die eigenschap versterkt door zijn hoogleraarschap aan de TU/e. Hij vertelde dan ook geregeld over zijn projecten. Zo heeft hij nog afgelopen voorjaar een succesvolle proef met een prototype startpistool gedraaid, waar het startmoment niet met een elektrische puls over een kabel, maar als tijdstip draadloos naar de jurytoren gestuurd werd. Voor dat tijdstip gebruikte hij de gps-signalen, die op een halfopen baan als de onze nog voldoende doorkomen bij de starter. Voor hem was zo’n project een manier om bij te blijven met de moderne techniek. Zo bleef hij op veel fronten bij de tijd.

De tijdwaarneming draait op de zuidelijke ijsbanen nog steeds rond zijn systeem. Er is een bedrijf wat de kunst min of meer heeft afgekeken voor de rest van Nederland. Echter iedereen die ons systeem kent beschouwt het na al die jaren nog steeds als veel gebruikersvriendelijker.

Zijn overlijden laat een leegte achter. We zullen hem nog wel geregeld gaan missen, ook als persoon, en dan dus ook weer aan hem denken.