Lid van verdienste Wiel Streun overleden

Het bestuur vernam pas recent dat ons lid van verdienste Wil Streun (bij IJCE bekend als Wiel) op 4 oktober 2016 is overleden. Hij is 87 jaar geworden. Wiel is trainer geweest bij IJCE en hij is de uitvinder van de elektronische tijdwaarneming bij het schaatsen. Van de hand van Jack Leijssen staat daarover een aardig artikel op een website over het Nat.Lab. van Philips. De rechtstreekse link naar het artikel van Jack Leijssen staat hier.

Op genoemde site is bij de rubriek Personen ook een pagina met diverse artikelen aan Wiel gewijd.

Zijn uitvinding van de elektronische tijdwaarneming dateert van het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig ofwel de jaren van “Ard en Keessie”: Ard Schenk en Kees Verkerk, dé iconen van de schaatssport die veel grote successen hebben behaald.

Grappig in het artikel van Jack Leijssen is om te lezen dat er naast de elektronische tijdwaarneming ook nog met de hand geklokt werd omdat de elektronische tijdwaarneming nog niet helemaal werd vertrouwd. Wij zijn nu ruim veertig jaar verder en wij klokken nog steeds ook met de hand naast de elektronische tijdwaarneming…

Wiel Streun was niet alleen een fanatiek schaatser maar ook een hardloper: hij was jarenlang de grote animator van het trimmen op het Nat. Lab. en begeleidde daar een groep trimmers die op donderdagavond vanuit de Boerderij in het bos bij het Nat. Lab. trainden. In 1975 werd met de nodige moeite toestemming verkregen om de Boerderij ook te gebruiken voor de “Tussen-de-middag-trimmers” en dat hield stand, tegen de verwachting in. In 1981 werd de 1e Nat. Lab. Bosloop georganiseerd. De 35 deelnemers liepen 7,4 km. Uit de informatie op bovengenoemde site valt op te maken dat de 25e editie van deze Bosloop in 2005 ging plaatsvinden met als afstanden 5, 7, 7,5 10 en 15 km. Wiel heeft ook daar zijn sporen verdiend, maar IJCE en de schaatssport zijn Wiel Streun met name veel dank verschuldigd voor zijn uitvinding van de elektronische tijdwaarneming en voor zijn inzet als trainer van IJCE.

Nico Broers,
secretaris