Jan Groot–bokaal uitgereikt aan Nancy en Jan Dankers

Tijdens de redelijk bezochte vrijwilligersavond in het Gildehuis op 20 maart ’17 is traditioneel ook de Jan Groot-bokaal uitgereikt. Deze bokaal is destijds ter beschikking gesteld door erelid Jan Groot (hij is enkele jaren geleden overleden) en de bokaal is bestemd voor onze “vrijwilliger van het jaar”.

Vorig jaar viel deze eer te beurt aan de SPI-commissie en dit jaar mocht Wim Ottenhof namens de SPI-commissie de namen van hun opvolgers bekend maken: Nancy en Jan Dankers.

De meeste leden zullen wel weten dat Nancy de regelaar is van het Schaatsen voor visueel beperkten maar dat is het dan ook wel. Sinds gisteren weten de aanwezige vrijwilligers een stuk meer van het Schaatsen voor visueel beperkten want Nancy was ook gevraagd om op de vrijwilligersavond een presentatie te geven over het Schaatsen voor visueel beperkten. Zij wist niet dat zij met vader Jan de bokaal ging krijgen maar het bestuur wist zo wel dat zij aanwezig zouden zijn om de bokaal in ontvangst te nemen.

Het verhaal van Nancy was heel informatief, met een power point-presentatie met foto’s, filmpjes en enkele oefeningen voor de aanwezigen. Met die oefeningen (de eenbenige balanstest en een oefening voor tweetallen waarbij de een met de ogen open de ander met de ogen dicht moest begeleiden bij een rondje om de tafel) wist Nancy op treffende wijze over te brengen hoe het voelt om te schaatsen als je weinig of niets ziet.

De aanwezigen weten nu ook dat IJCE het Schaatsen voor visueel beperkten al sinds 1986(!) aanbiedt. Het is destijds begonnen door Harrie en Frankie van Iersel (allebei ook aanwezig) en omstreeks 1992 heeft Nancy het stokje overgenomen. Dat is dus inmiddels alweer 25 jaar geleden. Welverdiend dus deze bokaal die ook een hulde vormt voor het team van Nancy: de mensen die haar op dit moment en in de afgelopen jaren helpen om het Schaatsen voor visueel beperkten op iedere eerste zondag van de wintermaanden telkens weer in goede banen te leiden. Want de deelnemers (van 3 tot boven de 65 jaar) worden een op een begeleid.

Met dank ook aan Rono die vanaf het begin gratis schaatsen uitleent aan de deelnemers zonder schaatsen.