IJsbaan Flevonice gesloopt

Voor de vaste deelnemers van onze schaatstoertochten op de ijsbaan van Flevonice in Biddinghuizen klinkt dit misschien ongeloofwaardig, maar toch is het waar. Op hun website staat het volgende:
Helaas hebben wij het besluit moeten nemen om te stoppen met de exploitatie van de ijsbaan. Vooral door de grilligheid en onvoorspelbaarheid van het weer is het steeds moeilijker om ijs te kunnen maken en te behouden. De ijsbaan is inmiddels in zijn geheel weggehaald en wij gaan ons verder concentreren op Flevonice Events en een zonnepanelenpark.

Een stukje geschiedenis
De kunstijsbaan werd in 2007 geopend en werd met 5 km de langste openluchtijsbaan van de wereld. In mei 2012 ging de ijsbaan failliet en in nov. van datzelfde jaar werd een doorstart gemaakt. Om op energiekosten te besparen werd de ijsbaan in 2013 met 2 km. ingekort tot 3 km. In 2019 werd de ijsbaan verder ingekort tot 2,5 km. In de zomer als het ijs weg was, kon men op het overgebleven asfalt volop skeeleren. (Bron Wikipedia).

Maar nu is de ijsbaan afgebroken om plaats te maken voor zonnepanelen!? Dit klinkt als vloeken in de kerk. Thijs van het Natuurijs zal er ook wel niet veel meer van begrijpen. Al sinds 2011 ging IJCE naar Flevonice en al sinds 2014 organiseert IJCE elk seizoen 2 schaatstoertochten, vaak met een gezellige busreis. Een jaar geleden op 4 januari 2020 zijn wij voor het laatst geweest. Het was elke keer weer een bijzonder gezellige gebeurtenis. Vroeg uit de veren, op de heenreis in de bus de voorbereidingen, dan een echte oer-Hollandse schaatstocht door weer en wind en daarna in de bus terug in het donker met de benen omhoog een lekker tukkie doen. Thuis kwamen dan bij velen de spannende verhalen. De tochten naar Flevonice zijn nu helaas definitief afgelopen. Wat er overblijft is wachten op natuurijs. Maar zoals Casper Smit zei: het ijs is niet verdwenen en het lijkt me geweldig om met een groep toch een tocht te organiseren als het vries dat het kraakt! In het verleden heeft IJCE dat ook vaak gedaan met o.a. schaatstochten op het Veluwemeer, de Molentocht in de Alblasserwaard en Kinderdijk. Ik herinner mij nog dat het zo hard vroor, dat IJCE in één weekend twee tochten organiseerde met een bus.

IJCE Natuurijscommissie,
Casper Smit, Petra Andriessen en Peter Henning