Hoe gaat het ondertussen eigenlijk met … de baanselectie Eindhoven?

De IJCE-leden van de baanselectie Eindhoven hebben een drukke en succesvolle tijd achter de rug. Op allerlei banen in het land zijn sinds eind januari veel gewestelijke kampioenschappen en nationale selectiewedstrijden en kampioenschappen verreden door de A-, B- en C-junioren. Omdat veel van deze mooie prestaties een beetje buiten het zicht van de andere leden worden neergezet, volgt hier een beknopt verslag van de afgelopen tijd.

Op 30 en 31 januari werd het GK allround voor de A- en B-junioren verreden in Eindhoven. Bij deze wedstrijd over twee dagen stonden Merijn Beusen en Jens Klootwijk aan de start. De omstandigheden waren dat weekend zwaar door de harde wind en de vrij hoge temperaturen. Op zaterdag reden beiden  500 en 1500 meter en op zondag stond voor Merijn (B-junior)  3 kilometer op het programma en voor Jens (A-junior) zijn eerste 5 kilometer. Na drie afstanden mochten zowel Jens als Merijn zich Gewestelijk Kampioen allround noemen!

Op 16 februari stonden Niek Berden, Jens Klootwijk, Maud Beusen, Melle Boeien en Janine Garretsen aan de start van het NK marathon in Den Haag. Bij de A-junioren reden Niek (9e) en Jens (18e) een sterke race. Ook Maud Beusen (A-junior) wist een mooie 16e plek te veroveren door een sterke eindsprint. Bij de C-junioren reed Melle Boeien naar een mooie 22e plek en werd Janine Garretsen werd in dezelfde race helaas uit haar baan geduwd met een val tot gevolg waardoor ze geen kans meer had op een mooie eindklassering.

Een dag later werd in Tilburg het Gewestelijk Kampioenschap verreden voor de pupillen en C-junioren. Melle Boeien en Janine Garretsen (beide C-junior) stonden ook daar aan de start. Melle eindigde met haar tijd op de 500 meter (47.32) en 1500 meter (2.34,04) op een mooie derde plaats. Janine reed 44.78 op de 500m maar kon helaas door een liesblessure niet meer starten op de 1500m.

Een week later waren er weer nieuwe kansen, want bij het Nederlands Kampioenschap allround en afstanden in Enschede stond Janine opnieuw aan de start, net als Thijs van de Burgt, Maud Beusen en Niek Berden. Janine en Thijs reden het allround kampioenschap, Maud en Niek kwamen voor het afstandskampioenschap op de 3 kilometer.

De wedstrijd begon voor Thijs (B-junior) al op vrijdag en op een of andere manier kwam het er niet echt uit die dag. De oorzaak van de wat tegenvallende tijden bleek een paar uur later. Thijs werd geveld door een hevige buikgriep en moest de volgende dag helaas afzeggen voor de rest van het kampioenschap. Zaterdag overdag stond Janine wel aan de start en met haar tijden van 43.92 (500 meter, 7e plaats) en 2.18.61 (1500 meter, 11e plaats) eindigde Janine uiteindelijk op een 10e plaats in het eindklassement.

Later op de dag was het de beurt aan Maud Beusen en Niek Berden. Hoewel beiden het gevoel hadden dat er meer in had gezeten hebben ze wel gestreden voor wat ze waard waren en dat is los van het resultaat altijd een applaus waard!

Weer een week later werd in Alkmaar het eerder afgelaste Nederlands Kampioenschap supersprint gereden. Daar stonden namens IJCE en de baanselectie Eindhoven Janine en Merijn opnieuw aan de start. Hoewel Alkmaar niet bekend staat om de beste omstandigheden, was het op 26 februari met een stralend zonnetje een temperatuur van 6 graden celcius en weinig wind uiteindelijk verrassend goed. Er werden dan ook veel persoonlijke records gereden. Zowel Janine als Merijn reden 2x een persoonlijk record op de 100 meter én op de 300 meter. Janine’s tijd van 27,88 bleek zelfs de 4e tijd op de 300m en in het algemeen klassement eindigde Janine op dit NK op de 5e plaats!

Tot slot werden Janine en Thijs op het laatste moment uitgenodigd om in het weekend van 4 en 5 maart deel te nemen aan de Stuup Cup in Thialf. Deze race werd dit jaar een soort van gecombineerd met de afgelaste Vikingrace, waardoor er een sterk internationaal deelnemersveld aanwezig was. Ook hier werd weer heel hard gereden. Thijs reed een vet persoonlijk record op de 3 kilometer (4.12.39) en verbeterde zijn record op de 1000 meter naar 1.20.29. Janine reed dit weekend maar liefst 4 pr’s: 2x op de 500 meter (vrijdag 43.08 en op zaterdag 42.88, waarmee ze ook het 9 jaar oude clubrecord van Lisa Post op deze afstand verbeterde), verder op de 1000 meter (1.26.30, goed voor een derde plaats op deze afstand) en op de 1500 meter klokte ze tenslotte nog 2.14.90. Zowel Thijs als Janine konden na deze mooie twee-daagse dus trots weer terug naar huis!

Komende week zullen de rijders van de baanselectie waarschijnlijk nog deelnemen aan de trainingswedstrijden in Eindhoven op 12 en 13 maart en hopen we met zijn allen op de thuisbaan het seizoen mooi af te sluiten. Ondanks de ups en downs door Corona (zowel de besmettingen onder de rijders en trainer als de vreemde opbouw door verplaatste wedstrijden) hebben we toch een mooi schaatsseizoen gehad!

Tot slot: namens de baanselectie Eindhoven hierbij ook de enorme dank en waardering voor de trainer Rik van Kesteren die met veel enthousiasme en toewijding deze junioren traint en begeleid!

P.s. mocht je ons wat meer willen volgen, dan kan dat via onze ‘socials’. Kijk op Gewest NBLZ - baanselectie Eindhoven (Facebook) en op baanselectieeindhoven (Instagram), dan vind je ons vanzelf!

Rianne Garretsen