Geslaagd zomerkamp voor de jeugd van IJCE

Getuige de vele leuke, spontane reacties van de kinderen en ouders na afloop is het eerste zomerkamp voor de IJCE –jeugd een geslaagd evenement geweest. Met dertig kinderen is het kamp van start gegaan op vrijdagavond 5 juli. Er hadden zich drieendertig kinderen aangemeld voor deelname maar drie kinderen moesten zich terug trekken door onvoorziene omstandigheden. Vrijdagavond, na het opzetten van de tenten op het middenterrein van het IJssportcentrum vond er eerst een kennismakingsronde plaats waar ook enige bestuursleden van IJCE bij aanwezig waren. Daarna vond een skeelerclinic plaats onder leiding van twee zeer ervaren skeelertrainers van SVU (SchaatsVereniging Utrecht) en begeleiders van IJCE. Vervolgens was het bedtijd voor de jongere jeugd. De wat oudere jeugd kon nog een potje voetballen, pingpongen of iets dergelijks, of uitblazen op een kleine tribune bij de jurytoren waar een beamer opgesteld was en het wereldkampioenschap voetbal te zien was.

Zaterdagochtend na het ontbijt was het klimmen geblazen bij Neoliet op de Sporthogeschool. Onder leiding van ervaren Neoliet-trainers werd aan twaalf begeleiders van IJCE uitgelegd hoe de kinderen gezekerd moesten worden en daarna konden de dertig kinderen de steile klimwanden op. Het was mooi om te zien hoe kinderen die dit voor de eerste keer deden, langzaam hun hoogtevrees overwonnen en steeds hoger klommen. Een geweldige ervaring! Daarna ging iedereen weer terug voor de lunch en werden er in de middag allerlei spellen gedaan in de Genneper parken. Gelukkig waren de weergoden het zomerkamp gunstig gestemd en konden deze activiteiten met succes plaatsvinden. Voor de oudere jeugd, twee teams van vijf personen, stonden er tonnen, touwen en palen klaar bij het meertje in het park en was de opgave om gezamenlijk een vlot te bouwen en daarmee naar de overkant naar de steiger bij het pre-historisch dorp te varen. Hiervoor was een goede samenwerking vereist tussen de teamleden. Een eerste poging voor het bouwen bleek bij de tewaterlating van de vlotten niet zo succesvol te zijn. Maar na de nodige tips en aanwijzingen van de leiding gingen de vlotten succesvol te water en kon men naar de overkant varen. Dit werd zowaar een wedstrijd tussen de twee teams: het ging om het binnenhalen van een vlag die aan de overkant neergezet was. Jammer genoeg bleek er te weinig tijd meer over te zijn om ook de jongere jeugd mee te laten varen met de vlotten. De jongeren hadden intussen niet alleen allerlei spellen gedaan maar ook vier vlaggen gemaakt voor het Nederlands elftal dat ’s avonds moest voetballen voor een plaats in de halve finale. Na het avondeten ging de gehele groep naar het zwembad Eikenburg waar klein en groot zich twee uur lang kon uitleven met allerlei spellen in het water. Iedereen had het erg naar de zin en het duurde dan ook even voordat iedereen weer uit het water was gehaald. De rest van de avond stond in het teken van de voetbalwedstrijd van het Nederlandse team tegen Costa Rica. Iedereen had zich daarvoor verzameld op de tribune bij de jurytoren. De kleintjes hielden het ondanks het late uur goed vol tot aan de verlenging en de strafschoppen. Toen wilden ze wel erg graag gaan slapen. Een aantal hield het vol tot en met de de strafschoppen die Nederland uiteindelijk won waarmee ‘we’ naar de halve finale gingen. Daarna nog even nafeesten en heel laat naar bed.

Gelukkig was zondagochtend de wekker wat later gezet en het duurde ook even voordat alle kinderen goed wakker aan het ontbijt zaten. Daarna kon aan de fietstocht begonnen worden. Voor de snellere jeugd met racefiets was er een langere route uitgezet dan voor de langzamere jeugd en de kleintjes. Het einddoel was echter hetzelfde, rond het middaguur kwam iedereen bij elkaar bij de Hut van Mie Pils voor de lunch. Daarna fietste men terug naar het IJssportcentrum en werd het zomerkamp beëindigd met het uitreiken van enige prijzen en een IJCE-zomerkamp-koffiemok aan alle deelnemers door de voorzitter van IJCE, Gerard van Oosten. Hij reikte ook medailles uit aan deelnemers die tijdens het zomerkamp opvielen door getoonde sportiviteit, teamwork en door een goed samenspel (ga je goed om met elkaar en stel je je sociaal op). Hier waren ook de ouders weer bij van de kinderen want uiteindelijk moesten ook de tenten weer opgeruimd worden en met alle andere meegebrachte spullen weer in de gereed staande auto’s geladen worden. Aan het einde van de middag was alles netjes opgeruimd en konden ook de begeleiders en leiding moe maar voldaan naar huis gaan. Mede door hun enthousiaste en bereidwillige inzet is dit zomerkamp een geslaagd evenement geworden waarvoor dank van het IJCE-bestuur en van alle deelnemende kinderen en ouders. De deelnemende jeugd heeft elkaar op dit zomerkamp goed leren kennen, er werden nieuwe vriendschappen gesloten en we hopen dat dit zich doorzet in het schaatsseizoen deze winter. En als alles goed gaat zal ongetwijfeld het volgende zomerkamp nog veel meer deelnemers tellen!

Ad den Otter