Benelux-cup Hasselt: wedstrijdverslag

Op zaterdag 16 oktober zijn Carlijn, Henri en Imke naar Hasselt gegaan voor de eerste shorttrack Benelux-cup wedstrijd van seizoen 2022-2023.

Iedereen heeft een serie van 3 keer een 500 meter gereden, een superfinale van 500, 777 of 1000 meter en de dag werd afgesloten met een relay.

Carlijn haar eerste 500 m race moest ze bij de beste drie komen om door te gaan naar de eerste groep in de halve finale. Dat is haar ruimschoots gelukt, want met een tijd van 1.05.92 is ze eerste van haar heat geworden. In de halve finale verbeterde ze haar tijd naar 1.04.64. Toen barstte de strijd pas echt los. In de finale werd Carlijn tweede met een tijd van 1.02.11. Bij de superfinale moest ze tegen dezelfde mensen van de finale, maar kreeg iedereen een andere startpositie. De kaarten waren opnieuw geschud… In de superfinale was iedereen vermoeid en niet iedereen kon meer op haar benen blijven staan, maar Carlijn wel! Zij werd opnieuw eerste. Van de B-divisie is ze eerste geworden, maar bij de prijsuitreiking werd iedereen verrast dat de prijzen per leeftijdscategorie uitgereikt werden. Toen bleek dat Carlijn ook veel meisjes Junior D van de A-divisie achter zich heeft gelaten, want ze mocht op het podium komen staan en een bronzen beker ophalen.

Henri kwam zowel tijdens zijn eerste als zijn tweede race ten val. Hierdoor kon hij geen goede uitslag meer rijden. Tijdens de derde 500 meter reed hij iedereen het snot voor de ogen met een tijd van 1.02.02. De superfinale ging over 7 rondes. Henri ging voortvarend van start, haalde diverse malen in en moest tijdens de laatste twee ronden erg zijn best doen om Jitte achter zich te houden. Het is hem gelukt! Hij is in de D-finale eerste geworden. Omdat hij twee keer gevallen was kon hij niet meer mee strijden om het podium. Hij had immers geen finalepunten behaald. Deze worden namelijk over de eerste acht rijders verdeeld.

Imke heeft de eerste race rustig aan kunnen doen, want toen vielen de rijders voor haar. Hierdoor kwam ze in de eerste groep van de ABC-SEN Divisie-B. Toen moest ze tegen rijders die meer dan 10 seconden sneller reden, dus helaas ze heeft in de halve finale geen rol van betekenis kunnen spelen. In de finale was er een leuke strijd tussen Amber, Elisa en Imke. Ook bij de superfinale over 1000 meter was die strijd duidelijk zichtbaar. Het was erg leuk om eindelijk weer eens wedstrijden te kunnen rijden!

Dan het klapstuk van de wedstrijddag. Het is tijd voor de relay! De relay staat bekend om zijn spektakel, zeker bij de Junior DEF was dat duidelijk zichtbaar. Helaas heeft team groen (Carlijn, Laurens, Henri en Luc) niet goed kunnen finishen. Het begon met een val, daarna nog een moment van hinderen bij het aflossen en uiteindelijk werd er ook nog een fout met het rondenbord gemaakt. Laurens moest hierdoor enorm veel ronden rijden om toch nog te kunnen finishen. Helemaal gesloopt kwam hij over de finish. Kortom, het spelletje is leuk, maar het is ook lastig om te volgen wanneer er meerdere teams in de baan rijden. Niet alleen voor deze jonge rijders, maar ook voor de coaches, ouders en jury-leden.

Bij de ABC-SEN Divisie-B zijn ze al wat meer gewend waardoor er vooraf al afspraken gemaakt werden voor een "clean race". Het doel was om zonder penalty of gele kaart de ijsbaan af te komen. Dat is zeker gelukt! Alle drie de teams hebben zonder penalty’s de 27 ronden uitgereden. Team Rood (Elisa, Emma, Imke en Marco) hebben nog nooit eerder samen gereden, maar gedurende de race raakten ze steeds verder op elkaar ingespeeld. Geen wissel werd gemist, nou ja, af en toe werd er een handje uitgestoken wanneer de wissel te vroeg of te laat kwam, maar geen valpartijen of zo. We hebben genoten van dit spektakel en kunnen niet wachten tot we weer een (relay)wedstrijd mogen rijden!