Langebaan

Langebaan is de term die wij gebruiken voor het schaatsen op de 400 meter baan. Als je je inschrijft voor langebaan dan kun je vrij schaatsen, trainen en wedstrijdrijden. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over langebaan schaatsen bij IJCE.

Trainingen

Als je je hebt opgegeven voor langebaantrainingen dan word je ingedeeld in een trainingsgroep van ongeveer 15 schaatsers (soms wat meer, soms wat minder) met een eigen trainer. Welke groep dat is hangt samen met je eigen prestatie­vermogen. En dat hangt weer samen met leeftijd, geslacht, conditie, talent en nog een hoop andere dingen.

De indeling van de trainingsgroepen wordt besproken door de trainers die er natuurlijk het beste zicht op hebben. De indeling kan gedurende het seizoen worden gewijzigd, maar bij voorkeur blijft de groep bij elkaar. Alle trainingen staan onder leiding van KNSB-ijstrainers, bondsoefenmeesters en jeugd­schaatsleiders.

Trainingswedstrijden

In het winterseizoen organiseert het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland bijna elke zaterdag- en/of zondagavond gewestelijke trainingswedstrijden. Deze wedstrijden  worden verreden op de 400m baan. Iedereen met een KSNB licentie kan deelnemen aan de trainingswedstrijden. Als je een gewestelijk (wedstrijd)abonnement hebt op onze ijsbaan dan kun je gratis deelnemen. Schaatsers met licentie maar zonder wedstrijdabonnement betalen een bedrag per afstand.  Deze vergoedingen zijn nodig om de kosten van het organiseren en houden van deze wedstrijden te dekken.

Meer informatie over wedstrijdrijden vind je op deze pagina.

Ploegenachtervolging

Aan de ploegenachtervolging kunnen alle leeftijdscategorieën meedoen. De wedstrijden in Eindhoven zijn toegankelijk voor rijders met geldige licentie en een gewestelijk abonnement voor Eindhoven. Ook worden er baanploegenachtervolging georganiseerd waar rijders van Tilburg, Breda en Geleen ook aan deel mogen nemen.

De ploegenachtervolging wordt gereden op de binnenbaan van de 400m wedstrijdbaan. Een ploeg bestaat uit 3 of 4 rijders/rijdsters die allen tegelijk starten. De aankomsttijd van de 3e rijders/rijdster geldt als de eindtijd van de ploeg.

De ploegen strijden in categoriën. Daarbij wordt het principe gehanteerd dat de ploeg wordt ingedeeld in de categorie van het potentiëel snelste ploeglid: daarbij wordt er (al dan niet terecht) van uit gegaan dat de leeftijdscategorie senioren de snelste leeftijdscategorie is en dat de heren sneller zijn dan de dames. Een damesploeg bestaat daarom uitsluitend uit dames. Een mastersploeg bestaat uitsluitend uit masters.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.

Interclub

Enkele malen per jaar zijn er de zogenaamde interclub wedstrijden. Dit zijn wedstrijden waar je als team voor de IJsclub aan mee kan doen. Wie er aan een bepaalde wedstrijd deelneemt wordt door de trainers en de wedstrijdcommissie bepaald.

Clubkampioenschappen

Natuurlijk is er ook eenmaal per schaatsseizoen ons eigen clubkampioenschap langebaan en een clubkampioenschap marathon. Hier mag ieder IJCE-lid aan deelnemen. Ook mensen zonder licentie of wedstrijdabonnement. 

Gewestelijke kampioenschappen

Er zijn diverse gewestelijke kampioenschappen voor zowel langebaan, kortebaan en marathon. Hieraan mag je deelnemen als je de limiet gereden hebben. Rijders die de limiet niet gehaald hebben mogen meedoen als er genoeg plaats is in de wedstrijd. Deze wedstrijden kunnen ook op de banen van Geleen of Breda verreden worden.

Meer informatie op de website van het Gewest Noord Brabant - Limburg - Zeeland.

Nationaal Pupillen Toernooi

Voor de snellere pupillen is er het Nationaal Pupillen Toernooi in Groningen. Deze wedstrijd wordt door iedereen beschouwd als het Nederlands Kampioenschap voor pupillen (die naam mag het toernooi natuurlijk niet hebben). Om uitgenodigd te worden voor deze wedstrijd moet je in jouw categorie de snelste zijn op je thuisbaan (in dit geval dus Eindhoven) of heel hoog staan op de KNSB-ranglijst.

Nationale kampioenschappen

Voor deelname aan nationale kampioenschappen moet je de limiet gereden hebben voor plaatsing voor de selectiewedstrijden en dan moet je op die wedstrijden bij de snellere horen.

Meer informatie op de website van de Baancommissie Eindhoven.