Alle corona-info op een rijtje

In het schaatseizoen 2020-2021 hebben ook wij als IJCE-leden te maken met allerlei maatregelen om de grootschalige verspreiding van het coronavirus te voorkomen bij het beoefenen van ons sport. Op deze pagina vind je alle informatie die relevant is voor jou en/of je kind als lid van IJCE. De informatie wordt regematig bijgewerkt dus kom af en toe terug op deze pagina voor het laatste nieuws. 

Laatste update: 22 januari 2021: avondklok

English version:

Een antwoord op bijna alle vragen rondom schaatsen en corona vind je op de overzichtelijke site "Schaatsen & corona" van de KSNB. Hier vind je in de diverse Q&A secties informatie over trainen, wedstrijdrijden en activiteiten voor sporters, ouders, trainers en het verenigingkader. Dit overzicht wordt ook regelmatig bijgewerkt.

Daarnaast hebben we zelf een overzicht gemaakt van de meest voorkomende vragen en antwoorden die betrekking hebben op IJCE en het IJssportcentrum:

Kunnen we wel schaatsen met de huidige regels?

Ja dat kan, maar alleen als we samen ervoor zorgen dat het veilig kan. De basisregel is op dit moment:

Iedereen houdt overal 1,5 m afstand, dus ook tijdens het schaatsen (en dus geen “treintjes”).

Daarop zijn voor de jeugd twee uitzonderingen:

  • kinderen van 17 jaar en jonger hoeven op het ijs geen afstand te houden.
  • kinderen van 12 jaar of jonger hoeven nergens afstand te houden.
Verder geldt (trainings)groepen voor 18+ groepen bestaan uit maximaal 2 personen, zowel tijdens het schaatsen als bij het ontvangen van instructie.
Wat gebeurt er met de IJCE trainingsuren tijdens de avondklok?

Gedurende de periode dat de avondklok van kracht is zijn er een aantal trainingsuren verplaatst:

  • De maandagavondtraining en het vrij schaatsen van 20:00u tot 21:15u gaat naar zaterdagochtend van 10:00u tot 11:15u;
  • De maandagavondtraining en het vrij schaatsen van 21:30u tot 22:30u gaat naar de zaterdagochtend van 11:30u tot 12:30u.
De overige trainingdagen en -tijden blijven gehandhaafd.

Welke specifieke regels zijn voor het IJssportcentrum?
Het IJssportcentrum hanteert een maximum voor het aantal mensen op het ijs:
  • 200 mensen op de 400m baan;
  • 30 mensen op de 30x60m binnenbaan, behalve als iedereen jonger is dan 18 jaar

Op basis van de huidige gegevens voor de trainingsgroepen overschrijden we deze aantallen niet op onze eigen trainingsavonden. Mocht dat toch dreigen te gebeuren dan zullen we gedwongen zijn om trainingen en vrije schaatsuren te verplaatsen. Voor het gewestelijk trainingsuur op donderdagavond is die limiet al wel onverschreden en is het op dit moment niet mogelijk om jezelf in te schrijven voor die trainingsavond.

Mondkapjes zijn overal verplicht, behalve op het ijs voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Een warming-up voor de training is toegestaan, maar alleen mogelijk kort voor de training. Cooling-down/uitlopen is niet toegestaan binnen het IJssportcentrum omdat je na de training het IJssportcentrum zo snel mogelijk moet verlaten om ruimte te geven aan de volgende groep schaatsers.

Ik of mijn kind zijn niet helemaal lekker. Betekent dat schaatsen of thuisblijven?
Dat hangt van een aantal dingen af. Om je te helpen hebben we een beslisboom gemaakt. Als je de vragen van deze boom beantwoordt, dan krijg je vanzelf een antwoord op de vraag of jij of je kind kan komen schaatsen:
Thuisblijven of schaatsen
Welke regels gelden er op het IJssportcentrum voor ouders die kinderen begeleiden?

Na de recente verscherping van de maatregelen laat het IJssportcentrum geen ouders meer toe in het pand voorbij de kassa. Dit betekent in de praktijk dat ouders hun kinderen alleen buiten kunnen helpen bij omkleden. Let daarbij op de drukte en op afstand houden. De kinderen gaan zelfstandig of eventueel onder begeleiding van de trainer naar de ijsbaan en weer terug.

Welke specifieke regels zijn er voor het schaatsen op de 400m-baan?
Voor het trainen, vrij schaatsen en wedstrijdrijden op de 400m-baan zijn er buiten de regels van Rijksoverheid, KNSB en IJssportcentrum geen extra regels of voorschriften. Eventuele extra voorschriften voor elke ijsbaan worden gepubliceerd door de KSNB: Informatie specifiek per ijsbaan.
Welke specifieke regels zijn er voor het shorttracken?
Voor de shorttracktrainingen is er een specifiek protocol opgesteld. Dit protocol kun je hier raadplegen.
Welke activiteiten en evenementen gaan er door en welke niet?

Het uitgangspunt is dat we alleen die activiteiten door laten gaan, waarvan we het verantwoord vinden voor onze leden en eventueel andere deelnemers. Dit besluit wordt genomen door de organiserende commissie, in samenspraak met het bestuur van IJCE. Uiteraard blijven we te allen tijde voldoen aan de voorschriften van de rijksoverheid en van het IJssportcentrum.

Omdat de regels voortdurend en vaak snel veranderen is het belangrijk om de agenda en/of kalender te raadplegen om te kijken of een bepaalde activiteit door gaat of niet. Op dit moment is al besloten dat het Basisschool Schaatsfestijn, de Schaatsnacht van Eindhoven en het IJCE Jeugdtoernooi niet doorgaan.

Wie is er verantwoordelijk voor de naleving van de regels?

We zijn in deze tijd allemaal verantwoordelijk om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Wij zijn dus als verenigingsleden ook zelf verantwoordelijk tijdens onze clubactiviteiten. En als we samen zorgen dat de regels goed worden nageleefd dan kunnen we nog lang veilig genieten van onze sport. Het bestuur van IJCE heeft er vertrouwen in dat de leden zich verantwoordelijk zullen gedragen en zich zullen houden aan de geldende regels. Mocht je je door het gedrag van een ander toch onveilig voelen tijdens één van de IJCE-activiteiten, spreek elkaar dan respectvol en begripvol hierop aan. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Het IJssportcentrum stelt dat de verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor de naleving van de regels en zal de vereniging de toegang weigeren als de regels niet worden nageleefd. Dus het is zaak dat we er samen voor zorgen dat de regels worden nageleefd.

Ik ben positief getest op het corona-virus en ik heb deelgenomen aan een training of activiteit van IJCE. Wat moet ik doen?
Beterschap! De GGD zal je instrueren wat je moet doen in dit geval. Indien de GGD je verzoekt om zelf je contacten in te lichten, dan vinden we het erg fijn als ook je clubgenoten waarmee je in nauw contact bent geweest worden ingelicht (denk bijv. aan de leden van je trainingsgroep). Wij volgen in dit geval het stappenplan coronabesmetting van de KNSB. Je kunt daarvoor gebruik maken van het speciale e-mail adres corona@ijce.nl. Als je je daar meldt met je naam (en lidnummer) en datum van je laatste IJCE-training/activiteit dan zullen we je melding vertrouwelijk behandelen en er voor zorgen dat de leden van je trainingsgroep anoniem op de hoogte worden gebracht.
Ik heb nog een vraag. Waar kan ik die stellen?
Als je het antwoord op je vraag niet hebt gevonden, neem dan contact op met het bestuur via het contactformulier. We zullen dan proberen om zo snel en duidelijk mogelijk antwoord te geven.