IJsclub Eindhoven 75 jaar - deel 8

Het ijssportcentrum overleeft

Drie verenigingen – waaronder IJCE - stelden elk één van haar bestuursleden beschikbaar om de dialoog met de gemeente aan te gaan. Het overleg met de gemeente werd zodoende intensiever en mondde al snel uit in samenwerking tussen de ijssport community en de gemeente. Zo nam IJCE namens de verenigingen eerst zitting in het zogeheten expertpanel en later in het zogeheten regieteam.

Het expertpanel had tot taak ideeën te verzamelen die zouden kunnen bijdragen aan het verbeteren van het sportklimaat in Eindhoven en aan het realiseren van de bezuinigingsdoelstelling van de gemeentelijke sportbegroting. In het expertpanel zaten ambtelijke medewerkers van de gemeente, een vertegenwoordiger van de ESR en externe specialisten op het gebied van organisatie en sportpromotie.  In een tijdsbestek van 10 dagen interviewde het expertpanel 18 personen en organisaties die nauwe banden hadden met sport in het algemeen en het ijssportcentrum in het bijzonder. Vóór de start van het schaatsseizoen 2015-2016 stelde de gemeente een externe manager aan voor de ijsbaan.

In het regieteam werd een selectie van de suggesties uitgewerkt. Binnen het regieteam werd constructief samengewerkt tussen de deelnemende partijen, waaronder de vertegenwoordigde ijsverenigingen, en externe specialisten. Deze uitgewerkte ideeën werden in oktober 2015 gepresenteerd aan het college en aan de gemeenteraad. Intussen had ook het Eindhovense bedrijfsleven een dringend beroep op de gemeente gedaan om de ijsbaan in stand te houden. Daarbij werd ook nog eens de bijdrage van Philips eind jaren zestig ad 1 miljoen gulden in herinnering geroepen. Een soortgelijk pleidooi als van het bedrijfsleven kwam van de KNSB. Ondertussen werkten ook de ijsverenigingen onderling ijverig aan voorstellen om tot een vitaal ijssportcentrum te komen.

Aan het einde van 2015 raakte een groot deel van de gemeenteraad ervan overtuigd dat het ijssportcentrum van groot belang was voor de Eindhovense gemeenschap en het bedrijfsleven. Vooral de multinationals in de regio met veel medewerkers uit het buitenland benadrukten het voortbestaan van de ijsbaan als onderdeel van een goed vestigingsklimaat. Er begon een beetje hoop te gloren voor de ijsverenigingen, maar hoe zou het ijssportcentrum open kunnen blijven terwijl de gemeente toch de bezuinigingsdoelstellingen wilde halen?

Het regieteam had onder meer in overweging gegeven de exploitatie van de ijsbaan te privatiseren. Hierbij zouden de gebouwen eigendom blijven van de gemeente. Rond de jaarwisseling 2015/2016 nam de gemeenteraad deze gedachte over en werd ingezet op het aanbesteden van de exploitatie. Zo’n aanbestedingstraject is hoe dan ook een behoorlijk tijdrovend traject en duurt al gauw een klein half jaar. De gemeente had ook voor de vertegenwoordigers van de ijsverenigingen een volwaardige plaats ingeruimd in het hele selectieproces. In een hele coöperatieve sfeer kwam er een unanieme keuze uit: Sportfondsen Uranus B.V. te Amsterdam.

Half juli 2016 werden twee overeenkomsten aangegaan tussen de gemeente Eindhoven en Sportfondsen: de exploitatie-overeenkomst en de huurovereenkomst. In de exploitatie-overeenkomst was onder meer een jaarlijkse bijdrage van de gemeente aan Sportfondsen opgenomen om tegemoet te komen aan de begrote exploitatietekorten. Zo ontving Sportfondsen in 2017 een gemeentelijke bijdrage van ruim € 400.000,-. De ingangsdatum werd vastgesteld op 1 januari 2017. De overeenkomst werd aangegaan voor een periode van 10 jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

Zo bleven de deuren van het ijssportcentrum vanaf 1 januari 2017 open maar werden de schaatsers niet langer verwelkomd door de gemeente maar door Sportfondsen. Intussen is Sportfondsen ruim 4 jaar onze gastheer.