Toertochten

Voor veel van onze leden is het schaatsen niet compleet zonder het rijden van toertochten op natuurijs. Er is daarom bij IJCE een Natuurijscommissie. Als het echt wintert en er toertochten gereden kunnen worden, is IJCE erbij. In het weekend, op zaterdag en bij voldoende belangstelling ook door de week en op zondag, wordt vervoer naar en deelname aan een toertocht door de Commissie geregeld. Op deze pagina vind je informatie hierover en hoe je aan toertochten deel kunt nemen.

Geplande tochten

Op Zaterdag 14 januari wordt er in Biddinghuizen een elfstedentocht georganiseerd op de ijsbaan van FlevOnice. De Natuurijscommissie organiseert deze tocht niet. Mensen die hier aan mee willen doen, moeten dit zelf en met eigen vervoer regelen. Voor meer info http://www.elfstedenchallenge.nl/.

In principe worden er toertochten door IJCE georganiseerd als op internet op de website van de KNSB of op teletext wordt aangegeven dat het natuurijs betrouwbaar is met een lijst met schaatslocaties. Vervolgens wordt in het weekend of door de week door de Natuurijscommissie van IJCE een toertocht georganiseerd. Dat houdt in dat er busvervoer naar de schaatslocatie vice versa geregeld wordt en de deelname aan de toertocht.

Bekendmaken van toertochten

Toertochten worden bekend gemaakt via de website van IJCE als nieuwsbericht op de hoofdpagina.

Aanmelden voor een toertocht

Aanmelden kan uitsluitend per e-mail naar toertochten@ijce.nl onder vermelding van je naam en als je lid bent van IJCE, je lidnummer.

Kosten

Afhankelijk van de tocht die er gereden wordt.

Vertrektijden

Kijk op de website voor de vertrektijden.

Ondersteuning en bezemwagen

Naast de inzet van een bus willen we bij elke toertocht ook een auto laten rijden. Dit in verband met eventuele calamiteiten. De chauffeur van deze auto krijgt een onkostenvergoeding en hoeft verder geen bus kosten en entree te betalen. Vereiste is wel dat hij in geval van calamiteiten achter kan blijven bij minder fortuinlijke schaatsers. Mocht je bereidt zijn deze rol op je te nemen, geef dit dan op bij je aanmelding.

Reglement schaatstoertochten FlevOnice

 1. Bij afzeggingen na 21.00 uur op de dag na de uiterste inschrijvingsdatum, is men verplicht de bus en eventuele entreekosten te betalen.
 2. Als de bus vol zit, hebben IJCE leden voorrang en kunnen niet IJCE leden mee op volgorde van inschrijven.
 3. Kinderen jonger dan 15 jaar kunnen alleen mee onder begeleiding.
 4. Bij minder dan 30 inschrijvingen gaan we carpoolen.
 5. Zorg dat je mobiele 06 nr. bij de organisatie bekend is.
 6. Men is verplicht op de afgesproken vertrektijd bij de bus op de parkeerplaats van het IJssportcentrum Eindhoven en van FlevOnice te zijn, anders heeft de bus het recht om te vertrekken.
 7. Aan IJCE leden die met eigen auto komen wordt gevraagd en in onderling overleg, hulp te verlenen bij calamiteiten.
 8. Men is verplicht beschermende kleding zoals muts/helm en handschoenen te dragen.
 9. De organisatie of IJCE kan op geen enkele manier verantwoordelijk worden gesteld voor ongevallen, zoekgeraakte spullen e.d.
 10. Bij natuurijs kan de schaatstoertocht afgelast worden.

Tip.
Laat geen waardevolle spullen langs de ijsbaan staan, laat ze thuis of neem ze mee tijdens het schaatsen.

Adviezen en tips

Onderstaande tips zijn meer van toepassing voor natuurijstochten.
Begin niet aan een lange tocht zonder een goede voorbereiding. Eigenlijk moet je zelfstandig een bepaald tempo minstens 1 a 2 uren vol kunnen houden. Soms is het namelijk niet mogelijk de te rijden afstand te verkorten door stukken af te snijden. Voorkom dat je anderen tot last bent, doordat zij jou op sleeptouw moeten nemen.

Als je twijfels hebt over je eigen vaardigheden, neem dan contact op met een van de contactpersonen van de natuurijs commissie via toertocht@ijce.nl.

Identificatie en bereikbaarheid

Draag een identificatiebewijs bij je, rijbewijs of paspoort! Het is ook handig om een mobiele telefoon bij je te hebben. In de bus zal een telefoonnummer worden bekend gemaakt waarnaar je kunt bellen in geval van noodsituaties.

In principe geldt: SAMEN UIT - SAMEN THUIS. Als je geen gebruik maakt van de terugreis (bij uitzondering) dien je dit door te geven aan een van de aanwezige leden van de natuurijscommissie. Dit dus niet via "derden" regelen.

Tips

 • trek je schoenen niet te vast aan. Doe je dit wel dan loop je het risico, vooral bij strenge vorst, dat je tenen bevriezen.
 • meestal is het mogelijk verschillende afstanden te rijden. Ga niet meteen voor de langste afstand.
 • noteer de tijd, die je over een ronde doet. Zo kun je bepalen of er nog voldoende tijd resteert om eventueel nog een ronde te rijden;
 • wijk NOOIT af van de uitgezette route. Dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien ben je snel verdwaald.
 • zorg voor schaatsbeschermers (opvouwbare). Gedurende een tocht zul je bijna altijd een of meerdere malen van het ijs moeten (klunen); Als je geen zakken hebt om de meegenomen spullen in op te bergen, draag de schaatsbeschermers dan - niet in elkaar gehaakt - op de rug.
 • probeer een korte (niet te diepe) slag te rijden. Dit is minder vermoeiend en je kunt bovendien makkelijker de altijd wel aanwezige scheuren vermijden.
 • ga, om de schouders en rug te ontlasten, elke 15 minuten even rechtop schaatsen en gooi de armen los.
 • laat (jonge) kinderen nooit alleen rijden. Ze kunnen op avontuur gaan met alle gevolgen van dien.
 • zorg voor extra kleding, want je zult maar vallen bij een oversteek
 • check ook de website schaatsen.nl veiligheid

Kleding

De meeste schaatsers weten bij bepaalde temperaturen wel wat ze aan moeten trekken, maar wapen je tegen extreme kou. Zo is een extra maillot of lange onderbroek dikwijls geen overbodige luxe, evenals een extra shirt en een bivakmuts. Tegenwoordig is er thermo(onder)kleding te koop. In de praktijk hebben overschoenen, elleboog-, knie- en heupbeschermers goede diensten bewezen, evenals een skibril.

Voeding

Na een stevig ontbijt zal verder een lichte voeding wenselijk zijn. Zorg onderweg voor rozijnen/krenten en bananen (en eventueel muesli-repen). GEEN sinaasappel (bevriest). Drink regelmatig (warm). Onderweg en in ieder geval bij het vertrek- en eindpunt (meestal een cafe) is eten en drinken te koop. Als er natuurijs is kunnen de schaatslessen op de kunstijsbaan komen te vervallen. Dit wordt bekendgemaakt op de website van IJCE.

De Natuurijscommissie